Testy na nietolerancje pokarmowe - rodzaje i opis

Wiele chorób i dolegliwości zdrowotnych ma swoje źródło w źle tolerowanych pokarmach. Mechanizm powstawania nietolerancji pokarmowych związany jest z tzw. przeciekającym jelitem, w którym przez uszkodzoną błonę śluzową do krwiobiegu przedostają się m.in. toksyny, bakterie, fragmenty niestrawionych białek.
/ 21.10.2013 13:40

Nietolerancja pokarmowa

Skutkiem takiej sytuacji jest przeciążenie układu immunologicznego, prowadzące do przewlekłego stanu zapalnego całego organizmu lub zlokalizowanego w określonych tkankach. Dotyka aż 10% dzieci i ok. 45% dorosłych. W odróżnieniu od alergii, objawy nietolerancji pokarmowych pojawiają się w ciągu pół godziny do nawet kilku dni od spożytego pokarmu. Przeciążenie układu immunologicznego związane jest często z mało urozmaiconą dietą i  ze zbyt częstym przyjmowaniem produktu alergizującego.

Polecamy: Jak radzić sobie z nietolerancją laktozy?

Objawy i skutki niewykrytej nietolerancji pokarmowej

Prowadzi to m.in. do obniżonej odporności organizmu, zaburzenia koncentracji, zaburzeń hormonalnych, chronicznego zmęczenia, chorób skóry. Z nietolerancją związane są też przewlekłe choroby tj. nadciśnienie, reumatyzm, chroniczne zmęczenie, ADHD, nadwaga, otyłość, łuszczyca, zespół nadwrażliwego jelita, depresja i.in. Osoby spożywające nietolerowane pokarmy często mają następujące dolegliwości:

Bóle głowy, opuchnięte powieki, cienie pod oczami, przewlekły kaszel, zaburzenia przemiany materii, biegunki, zaparcia, zgaga, zatrzymanie wody w organizmie, nadwrażliwość jelita, wzdęcia, skurcze i bóle brzucha, bóle stawów i mięśni, trądzik, łupież, częste oddawanie moczu, wahania nastroju, nerwowość, depresja, zaburzenia koncentracji.

Mechanizm działania nietolerancji pokarmowych polega na wytwarzaniu przeciwciał IgG i tworzeniu kompleksów przeciwciało-antygen, które często są kumulowane w różnych tkankach i prowadzą do ich uszkodzenia, np. w stawach prowadząc do reumatoidalnego zapalenia stawów a choroby dermatologiczne mogą być związane z odkładaniem kompleksu w skórze

Znajomość nietolerowanych produktów ma duże znaczenie w chorobach wynikających z autoagresji, czyli chorób autoimmunologicznych, gdy układ odpornościowy atakuje własny organizm i doprowadza do niszczenia własnych komórek, tkanek i narządów. Należą do nich między innymi: cukrzyca typu I, stwardnienie rozsiane, zespół przewlekłego zmęczenia, choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, zesztywniające zapalenie stawów, łuszczyca, stwardnienie rozsiane.

Ze względu na to, że objawy po nietolerowanym pokarmie pojawiają są nawet 72 godz. od spożycia, trudno zidentyfikować te produkty. Pomocne w tym przypadku jest wykonanie testu na nietolerancje pokarmowe i następnie wyeliminowanie niekorzystnych produktów.

Na rynku są dostępne test nielaboratoryjny i testy laboratoryjne.

Test nielaboratoryjny

Test taki można wykonać np. samodzielnie w domu lub może go wykonać dietetyk lub lekarz. W tym celu pobiera się próbkę krwi z palca. Wynik testu dostępny jest w ciągu 40 minut. Testy nielaboratoryjne obejmują  59 produktów spożywczych.

Testy laboratoryjne

Oparte na metodzie immunoenzymatycznej ELISA lub na nowoczesnej metodzie mikromacierzy opartej na zasadzie ELISA.  Badane są przeciwciała IgG( izotopy 1-4) na podstawie krwi pobranej z palca. Na wynik testu czeka się ok.10-14 dni.

Testy gwarantują bardzo wysoką czułość i dokładność wyniku. Badane są następujące grupy produktów:

  • produkty mleczne
  • ryby i owoce morza
  • owoce
  • produkty zbożowe
  • zioła i przyprawy
  • drób i mięso
  • orzechy i nasiona
  • warzywa
  • inne

Dostępne są różne panele testów laboratoryjnych:

  • test na 40 produktów
  • test na 60 produktów
  • test na 90produktów
  • test 110 produktów
  • test na 200+ produktów
  • test dla wegetarian

Testy przeznaczone są dla dzieci od 2 roku życia i osób dorosłych. Znając wynik testu, najlepszym rozwiązaniem jest wizyta u dietetyka i ustalenie indywidualnej diety eliminacyjnej, dzięki której nastąpi poprawa zdrowia.

Zobacz także: Jakie bakterie powodują zatrucia pokarmowe?

Redakcja poleca

REKLAMA