Wiesz, że szklanka żurawiny dostarcza tyle błonnika, co duże jabłko? Te małe owoce kryją w sobie niezwykłą moc, którą każda z nas powinna wykorzystywać dla swojego zdrowia. Przekonaj się, jakie właściwości ma żurawina!
Dlaczego warto włączyć żurawinę do codziennej diety?
Żurawina to bardzo trwały owoc - w zamrażarce możesz ją trzymać nawet rok. Dlatego też grzechem byłoby niewykorzystywanie jej w swojej codziennej diecie! Naukowcy potwierdzają, że żurawina posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne.
Najpopularniejszym zastosowaniem żurawiny jest wykorzystywanie jej do leczenia chorób nerek i pęcherza. Regularne spożywanie tych owoców zapobiega także powstawaniu kamieni nerkowych.
Żurawina niszczy bakterie powodujące próchnicę i choroby dziąseł, przynosi ulgę w okresie menopauzy. Dodatkowo warto zaznaczyć, że włączenie jej do diety zmniejsza ryzyko pojawienia się miażdżycy i chorób układu krążenia. Regularne spożywanie żurawiny chroni także przed zawałem serca i zapobiega rozwojowi nowotworów!
Polecamy:
Chcesz schudnąć? Poznaj prosty sposób! Zobacz, jakie owoce odchudzają! Ten zapomniany produkt działa cuda! Czym jest skorzonera i jakie ma właściwości? Czy sok grejpfrutowy odchudza? Poznaj jego zalety!