5 pomysłów na szybki zdrowy obiad. W pół godziny wyczarujesz smaczne, sycące i odżywcze danie

szybki zdrowy obiad fot. Adobe Stock, rh2010
Szybki zdrowy obiad można zrobić w 15-30 minut. Do wielu takich dań nie potrzeba wymyślnych składników, choć czasem dobrze jest pokusić się o użycie mniej typowych składników. Najszybciej uda się przygotować dania z kurczaka, jarskie oraz zupy. Zobacz, jak w pół godziny przygotować odżywczy obiad dla całej rodziny.
Ewa Cwil / 12.10.2024 05:08
szybki zdrowy obiad fot. Adobe Stock, rh2010

Nasze przepisy na szybki zdrowy obiad pozwalają przygotować 4 porcje obiadowe. Zwiększając dwukrotnie ilość składników np. na zupę, ugotujesz obiad na 2 dni, a kolejnego wystarczy ją tylko odgrzać, co dodatkowo pozwala oszczędzić czas i pieniądze. Nie wahaj się modyfikować naszych pomysłów na obiad! Używaj przypraw, które lubisz ty i twoja rodzina, aby dopracować wersje zdrowego szybkiego obiadu do waszych upodobań.

Spis treści:

  1. Szybki zdrowy obiad: pierś z kurczaka
  2. Pomysł na szybki i zdrowy obiad: sardynkowa pasta
  3. Szybki i zdrowy obiad bez mięsa: warzywne curry
  4. Co na obiad zdrowego i szybkiego? Zupa jarmużowa
  5. Tani, szybki zdrowy obiad: frittata

Szybki i zdrowy obiad: pierś z kurczaka

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • łyżka miodu,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta kurkumy,
  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 4 nieduże pomidory,
  • garść rukoli,
  • 1 długi ogórek,
  • łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kurczaka w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
  2. Wymieszaj w sporej misce sos sojowy, miód, sok z cytryny i słodką paprykę. Wrzuć plastry kurczaka i mieszaj, aż wszystkie wysmarują się sosem. Odstaw na bok.
  3. Zagotuj wodę na kaszę, soląc ją i wrzucając do niej kurkumę. Wrzuć kaszę do wody i gotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
  4. Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej kurczaka z obu stron, aż będzie usmażony i wyraźnie zrumieniony. Usmażone kawałki układaj na ciepłym talerzy i przykrywaj, aby nie ostygły.
  5. W międzyczasie pokrój pomidora i ogórka w plastry, zmieszaj je w misce z listkami rukoli i skrop oliwą. Możesz lekko posolić i popieprzyć.
  6. Odsącz kaszę i podawaj ją z sałatką i zgrillowanym kurczakiem.

Szybki i zdrowy obiad: pierś z kurczaka

fot. Szybki i zdrowy obiad: pierś z kurczaka/ Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Pomysł na szybki i zdrowy obiad: sardynkowa pasta

Składniki:

  • 2 puszki sardynek w oleju (2 × 125 g),
  • 0,5 l passaty,
  • 350-400 g razowego makaronu, np. fusilli, spaghetti,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 25 g parmezanu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 50 g czarnych oliwek,
  • przyprawy do smaku: rozmaryn, natka pietruszki, sól, pieprz,
  • opcjonalnie: 2 garści razowych grzanek.

Sposób przygotowania:

  1. Odsącz na sicie sardynki.
  2. Rozgrzej minimalną ilość oliwy na patelni z nieprzywierająca powłoką. Zrumień grzanki. Na koniec, na 1-2 minuty podsmażania dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i przełóż grzanki na talerz.
  3. Zagotuj wodę do ugotowania makaronu, lekko ją soląc. W międzyczasie pokrój oliwki na mniejsze kawałki.
  4. Ponownie wstaw patelnie na ogień, dodaj resztę oliwy, a gdy się podgrzeje, dodaj sardynki i posyp je rozmarynem. Mieszaj drewnianą łyżką, pozwalając się sardynkom rozpaść na mniejsze kawałki.
  5. Po 2-3 minutach wlej do sardynek passatę,  wrzuć makaron do wrzątku i ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotuj sardynki w passacie na małym ogniu, często mieszając. Pod koniec dodaj oliwki.
  6. Odcedź makaron, zachowując ok. 1/3 szklanki wody z jego gotowania. Dolej tę wodę do sardynek i wymieszaj.
  7. Wykładaj na talerze porcje makaronu, a na niego sardynki w sosie. Posypuj porcje grzankami, tartym parmezanem i siekaną natką pietruszki.

Pomysł na szybki i zdrowy obiad: sardynkowa pasta

fot. Pomysł na szybki i zdrowy obiad: sardynkowa pasta/ Adobe Stock, beataaldridge

Szybki i zdrowy obiad bez mięsa: warzywne curry

Składniki:

  • puszka soczewicy konserwowej (ok. 400 g),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1,5 cm korzenia imbiru,
  • mała puszka groszku konserwowego (ok. 200 g),
  • 200 ml mleczka kokosowego,
  • łyżka oliwy,
  • pół pęczka kolendry,
  • 1-1,5 łyżki pasty tikka masala curry,
  • mały kubek jogurtu naturalnego,
  • 200 g brązowego ryżu.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej ryż. Gotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
  2. Warzywa obierz i posiekaj. Zblenduj cebulę, czosnek, papryczkę, imbir i marchewkę oraz oliwę na pastę.
  3. Rozgrzej głęboką patelnię i podsmaż na niej warzywną pastę (5 minut wystarczy).
  4. Dodaj pastę curry i dalej podsmażaj przez ok. 1 minutę, mieszając.
  5. Dodaj odsączoną soczewicę, zalej mleczkiem kokosowym i dodaj niecałe pół szklanki wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś ok. 10 minut. W połowie duszenia dodaj odsączony groszek konserwowy.
  6. Odcedź ryż, nakładaj go na talerze, a na niego curry. Dekoruj każdą porcję łyżką jogurtu.

Szybki i zdrowy obiad bez mięsa: warzywne curry

fot. Szybki i zdrowy obiad bez mięsa: warzywne curry/ Adobe Stock, JoannaTkaczuk

Co na obiad zdrowego i szybkiego? Zupa jarmużowa

Składniki:

  • 3 duże garście posiekanego jarmużu,
  • 1 cebula,
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 nieduże pomidory,
  • 2 puszki białej fasoli,
  • łyżka masła klarowanego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej w garnku masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę.
  2. Wlej bulion i wrzuć pokrojone w kawałki, sparzone i obrane pomidory.
  3. Doprowadź całość niemal do wrzenia, po czym wrzuć jarmuż. Gotuj go, aż zmięknie (do 5 minut).
  4. Wrzuć odcedzona fasolę i gotuj jeszcze 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Możesz podawać z łyżką jogurtu naturalnego.

Co na obiad zdrowego i szybkiego? Zupa jarmużowa

fot. Co na obiad zdrowego i szybkiego? Zupa jarmużowa/ Adobe Stock, MSPhotographic

Tani, szybki zdrowy obiad: frittata

Składniki:

  • 10-12 jaj,
  • 2 garście liści szpinaku baby,
  • 5 pomidorów lub 12 pomidorków koktajlowych,
  • pół brokuła,
  • pół cebuli,
  • pół łyżeczki oregano,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę w cienkie piórka, podziel brokuła na małe części, pomidory pokrój w nie za duże kawałki, a jeśli to pomidorki koktajlowe, przekrój je na połówki.
  2. Rozgrzej masło na patelni z nieprzywierająca powierzchnią. Wrzuć cebulę i obsmażaj ok. 10 minut.
  3. Roztrzep jaja w misce, dodaj listki szpinaku i pomidorki oraz przyprawy. Na koniec dodaj cebulę. Dobrze wymieszaj i wlej na patelnię.
  4. Przykryj pokrywką i zostaw na średnim ogniu na ok. 15 minut (aż całość się zetnie). Podawaj.

Tani, szybki zdrowy obiad: frittata

fot. Tani, szybki zdrowy obiad: frittata/ Adobe Stock, Vladislav Noseek

Czytaj także:
Szybkie śniadanie z niczego: 6 przepisów
Co na kolację: szybkie, zdrowe przepisy
Zupy na przeziębienie - 5 oryginalnych przepisów

Redakcja poleca

REKLAMA