Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w witaminy i minerały. W 100 g tych warzyw znajduje się zaledwie 15 kcal. Dostarczają za to karoten, magnez, fosfor, sód, wapń, witaminę C, B czy B2. Co ciekawe, w starożytnej Grecji szparagi były lekiem na schorzenia wątroby.
Szparagi wykazują właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Zawierają także antyutleniacze zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się organizmu.
Warzywa te nadają się zarówno do smażenia i gotowania, jak i pieczenia oraz grillowania. Smakują świetnie polane tylko masłem i posypane solą, ale będą też doskonałe do potraw mięsnych oraz ryb. Ich piękny kolor (szczególnie zielonych szparagów) sprawia, że każde danie, w którym zostaną wykorzystane, wygląda bardziej apetycznie!
Zobacz też:
1. Szparagi smażone na maśle z bułką tartą
2. Szparagi w cieście francuskim z szynką
3. Szparagi z jajkami i serem Robiola
4. Pizza ze szparagami
5. Omlet ze szparagami, imbirem, pomidorami, chili i awokado
6. Polędwiczki ze szparagami
Zobacz też: