szparagi fot. Fotolia

Szparagi - co z nich ugotować?

Są zdrowe, pyszne i bardzo łatwo je przygotować. Zainspiruj się tymi zdjęciami i przygotuj smaczne dania ze szparagami w roli głównej!
Marta Słupska / 27.05.2016 09:43
szparagi fot. Fotolia

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w witaminy i minerały. W 100 g tych warzyw znajduje się zaledwie 15 kcal. Dostarczają za to karoten, magnez, fosfor, sód, wapń, witaminę C, B czy B2. Co ciekawe, w starożytnej Grecji szparagi były lekiem na schorzenia wątroby.

Szparagi wykazują właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Zawierają także antyutleniacze zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się organizmu.

Warzywa te nadają się zarówno do smażenia i gotowania, jak i pieczenia oraz grillowania. Smakują świetnie polane tylko masłem i posypane solą, ale będą też doskonałe do potraw mięsnych oraz ryb. Ich piękny kolor (szczególnie zielonych szparagów) sprawia, że każde danie, w którym zostaną wykorzystane, wygląda bardziej apetycznie!

Zobacz też: Dlaczego warto jeść szparagi?

1. Szparagi smażone na maśle z bułką tartą

 

#megapyszne#megafajne#jestemnatak#malapolanasmakow#lunch#sparagus#foodstagram #instafood #foodporn

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Głowacka-Lesień (@dorothqa_official)

2. Szparagi w cieście francuskim z szynką

 

#szparagi #sparagus #omniomniom #foodlovers #springtime #delicious #dietabezdiety

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @love_zdrowie

3. Szparagi z jajkami i serem Robiola

4. Pizza ze szparagami 

5. Omlet ze szparagami, imbirem, pomidorami, chili i awokado 

6. Polędwiczki ze szparagami

Zobacz też: Czy wiesz jak grillować szparagi?