Jak karmić dziecko w wieku szkolnym?

Zdrowe odżywianie jest niezwykle ważne już u małych dzieci/fot. Fotolia
Dzieci w wieku szkolnym nadal się rozwijają. Czy mogą spożywać wszystkie produkty? Czym grozi nie zjedzenie pierwszego śniadania? Co wpakować do plecaka na drugie śniadanie? Co przygotować na obiad, podwieczorek i kolację? Na co zwracać szczególną uwagę, aby nie dopuścić do rozwoju chorób?
/ 20.02.2012 10:34
Zdrowe odżywianie jest niezwykle ważne już u małych dzieci/fot. Fotolia

Dajmy dobry przykład

Niezwykle istotna jest wiedza na temat zasad racjonalnego żywienia, komponowania i regularności posiłków jaką do tej pory zdobyło dziecko. Gdy dziecko idzie do szkoły, samo decyduje, co będzie jadło. Dieta dzieci w wieku szkolnym powinna odpowiadać zasadom piramidy zdrowego żywienia. Niezwykle istotna jest aktywność fizyczna. Najlepszym sposobem jest wspólne aktywne spędzanie wolnego czasu, uprawianie sportu.

W tym okresie kształtują się nawyki żywieniowe. Jeśli pojawią się w nich błędy, mogą się utrwalić. Błędy żywieniowe już w dzieciństwie mogą powodować rozwój chorób dietozależnych w wieku dorosłym. Głównie wśród dziewcząt w wieku szkolnym rośnie zainteresowanie dietami odchudzającymi i niekonwencjonalnymi, dlatego rodzice powinni zwracać uwagę, czy ich dziecko zjada wspólnie z nimi posiłki, czy wybiera określone produkty.

Śniadanie – czy konieczne?

Rola rodziców polega na zapewnieniu dziecku spożycia śniadania w domu. Śniadanie musi być spożyte przed wyjściem z domu, ponieważ umożliwia prawidłowe funkcjonowanie mózgu, skupienie uwagi podczas zajęć szkolnych. Niezjedzenie śniadania może spowodować obniżenie poziomu cukru we krwi, co z kolei powoduje ospałość, problemy z koncentracją, złe samopoczucie. Śniadanie powinno zawierać węglowodany złożone (płatki zbożowe, pieczywo), pełnowartościowe białko (mleko, mleczne napoje fermentowane, mięso, jaja), składniki mineralne i witaminy.

Zobacz także: Czym karmić dzieci w pierwszych latach życia?

2. śniadanie – co przygotować?

Rodzice także muszą zadbać o drugie śniadanie, które będzie spożyte w szkole. Warto przygotować dla dziecka:

  • kanapkę z pieczywa pełnoziarnistego z dodatkiem wędliny, sera i z warzywami,
  • owoc,
  • mleczny napój fermentowany,
  • wodę/herbatę.

Wpływ reklam może powodować nadmierne spożycie słodkich napojów i słonych przekąsek. Dzieci nie powinny pić słodkich soków, napojów. Warto, aby rodzice edukowali dziecko w zakresie szkodliwości tych produktów, sprawdzali jakie produkty są dostępne w sklepiku szkolnym, czy dziecko ma możliwość zakupu czegoś zdrowego. Należy także zwrócić uwagę na ilość wypijanych płynów. W szkole dzieci często zapominają o pragnieniu.

Rodzinny obiad

Prawidłowo przygotowany obiad składa się z pełnowartościowego białka (chude mięso, ryby), węglowodanów (kasze gruboziarniste, makarony, ryż, ziemniaki) i dużej ilości warzyw (mogą być gotowane, choć bardziej zalecane surowe). Zaleca się, aby potrawy były gotowane, duszone, pieczone w folii lub, jeśli ktoś posiada, przyrządzone na grillu elektrycznym. Ziemniaki nie powinny występować w postaci frytek, mogą być gotowane lub pieczone. Do surówek zalecany jest dodatek olejów roślinnych lub jogurtu naturalnego. Oprócz tego obiad powinien być spożywany w spokojnej atmosferze.

Podwieczorek – słodkie co nieco?

Na podwieczorek dla dziecka w wieku szkolnym może być galaretka, kisiel z owocami, budyń, owoc, koktajl owocowy, niewielki kawałek ciasta z otrębami/płatkami owsianymi/ziarnami z mlekiem lub jego przetworami, porcja orzechów, pestek.

Lekkostrawna kolacja

Kolacja powinna być lekkostrawna.

Dla dzieci w wieku szkolnym kolację może stanowić np. porcja gotowanych warzyw.

Zobacz także: Jadłospis pierwszoklasisty

Redakcja poleca

REKLAMA