Dajmy dobry przykład
Niezwykle istotna jest wiedza na temat zasad racjonalnego żywienia, komponowania i regularności posiłków jaką do tej pory zdobyło dziecko. Gdy dziecko idzie do szkoły, samo decyduje, co będzie jadło. Dieta dzieci w wieku szkolnym powinna odpowiadać zasadom piramidy zdrowego żywienia. Niezwykle istotna jest aktywność fizyczna. Najlepszym sposobem jest wspólne aktywne spędzanie wolnego czasu, uprawianie sportu.
W tym okresie kształtują się nawyki żywieniowe. Jeśli pojawią się w nich błędy, mogą się utrwalić. Błędy żywieniowe już w dzieciństwie mogą powodować rozwój chorób dietozależnych w wieku dorosłym. Głównie wśród dziewcząt w wieku szkolnym rośnie zainteresowanie dietami odchudzającymi i niekonwencjonalnymi, dlatego rodzice powinni zwracać uwagę, czy ich dziecko zjada wspólnie z nimi posiłki, czy wybiera określone produkty.
Śniadanie – czy konieczne?
Rola rodziców polega na zapewnieniu dziecku spożycia śniadania w domu. Śniadanie musi być spożyte przed wyjściem z domu, ponieważ umożliwia prawidłowe funkcjonowanie mózgu, skupienie uwagi podczas zajęć szkolnych. Niezjedzenie śniadania może spowodować obniżenie poziomu cukru we krwi, co z kolei powoduje ospałość, problemy z koncentracją, złe samopoczucie. Śniadanie powinno zawierać węglowodany złożone (płatki zbożowe, pieczywo), pełnowartościowe białko (mleko, mleczne napoje fermentowane, mięso, jaja), składniki mineralne i witaminy.
Zobacz także: Czym karmić dzieci w pierwszych latach życia?
2. śniadanie – co przygotować?
Rodzice także muszą zadbać o drugie śniadanie, które będzie spożyte w szkole. Warto przygotować dla dziecka:
- kanapkę z pieczywa pełnoziarnistego z dodatkiem wędliny, sera i z warzywami,
- owoc,
- mleczny napój fermentowany,
- wodę/herbatę.
Wpływ reklam może powodować nadmierne spożycie słodkich napojów i słonych przekąsek. Dzieci nie powinny pić słodkich soków, napojów. Warto, aby rodzice edukowali dziecko w zakresie szkodliwości tych produktów, sprawdzali jakie produkty są dostępne w sklepiku szkolnym, czy dziecko ma możliwość zakupu czegoś zdrowego. Należy także zwrócić uwagę na ilość wypijanych płynów. W szkole dzieci często zapominają o pragnieniu.
Rodzinny obiad
Prawidłowo przygotowany obiad składa się z pełnowartościowego białka (chude mięso, ryby), węglowodanów (kasze gruboziarniste, makarony, ryż, ziemniaki) i dużej ilości warzyw (mogą być gotowane, choć bardziej zalecane surowe). Zaleca się, aby potrawy były gotowane, duszone, pieczone w folii lub, jeśli ktoś posiada, przyrządzone na grillu elektrycznym. Ziemniaki nie powinny występować w postaci frytek, mogą być gotowane lub pieczone. Do surówek zalecany jest dodatek olejów roślinnych lub jogurtu naturalnego. Oprócz tego obiad powinien być spożywany w spokojnej atmosferze.
Podwieczorek – słodkie co nieco?
Na podwieczorek dla dziecka w wieku szkolnym może być galaretka, kisiel z owocami, budyń, owoc, koktajl owocowy, niewielki kawałek ciasta z otrębami/płatkami owsianymi/ziarnami z mlekiem lub jego przetworami, porcja orzechów, pestek.
Lekkostrawna kolacja
Kolacja powinna być lekkostrawna.
Dla dzieci w wieku szkolnym kolację może stanowić np. porcja gotowanych warzyw.
Zobacz także: Jadłospis pierwszoklasisty