Dosładza się nimi gumy do żucia, napoje, dżemy, jogurty. Oferowane są także w postaci tabletek, proszku lub płynu do herbaty, kawy, a nawet domowych wypieków. Nie są groźnymi toksynami, ale też nie są bezkarną słodyczą. Z przeprowadzonych badań wynika, że ich częste spożywanie może u niektórych osób wyzwolić niepohamowany apetyt np. na ciastka. Warto wiedzieć, że dzielą się na naturalne i syntetyczne. Dlatego przyjrzyjmy się im bliżej!
Naturalne substancje słodzące
Niektóre z nich zawierają podobną ilość kalorii co zwykły cukier z buraków lub trzcinowy, ale nie wszystkie kalorie przyswajamy. Inne nie są w ogóle trawione przez nasz organizm. Obecnie najbardziej popularny jest ksylitol, który zapobiega próchnicy i ułatwia przyswajanie wapnia.
LAKTITOL E 966
Otrzymuje się z cukru mlekowego. Maksymalna dzienna dawka: 50 g.
SORBITOL E 420
Występuje np. w jabłkach, śliwkach. Maksymalna dzienna dawka: 25 g.
STEWIA
Otrzymywana z rośliny egzotycznej o tej samej nazwie. Uważana za bardzo zdrową.
KSYLITOL E 967
Produkuje się go z soku brzozowego. Nie powoduje żadnych działań niepożądanych.
FRUKTOZA
Otrzymuje się ją z cykorii, występuje też w owo-cach. Polecana cukrzykom.
Sztuczne słodziki
Są od kilkudziesięciu do kilkuset razy słodsze od cukru. Sięgając po nie, zawsze pamiętaj, że dla każdego z nich wyznaczono maksymalną dzienną dawkę. Nie przekraczaj jej! Ostrożnie też korzystaj tych słodzików, jeśli jesteś alergikiem lub stosujesz dietę lekkostrawną.
CYKLOMINIANY E 952
Dozwolona dzienna dawka: 11 mg/kg m.c. Nie podawać dzieciom.
SUKRALOZA E 955
Dopuszczalne dzienne spożycie: 5 mg/kg masy ciała. Nie podawać dzieciom.
ACESULFAM E 950
Dozwolone dzienne spożycie: 9 mg/kg masy ciała. Najbardziej rozpowszechniony.
ASPARTAM E 951
Dopuszczalna dzienna dawka do 40 mg/kg masy ciała. Nie podawać dzieciom.
SACHARYNA E 954
Najstarszy syntetyczny słodzik. Dopuszczalna dzienna dawka: 5 mg/kg masy ciała.