Sztuczki cukierników - porady kulinarne

Sztuczki cukierników fot. Fotolia
Stań się profesjonalnym cukiernikiem!
/ 21.08.2013 12:31
Sztuczki cukierników fot. Fotolia
Przygotowanie ciasta może być świetną zabawą, w której z chęcią wezmą udział dzieci. Pamiętaj tylko, by najpierw przygotować wszystkie składniki. Sprawdź też, czy masz potrzebne do wyrobu ciasta narzędzia i naczynia, a także włóż strój, którego nie będzie  ci żal zabrudzić.

Poznaj sztuczki cukierników i stosuj je, a zawsze i z łatwością upieczesz wyborne kruche babeczki, delikatne bezy, wspaniale wyrośnięte ptysie i eklerki, wilgotne i miękkie placki drożdżowe i puszyste piaskowe murzynki.

Ciasto Proporcje Sztuczki
Ciasto kruche

Zawsze stosuj zasadę 3:2:1, czyli na 3 części mąki (np. 30 dag) weź 2 części masła (20 dag) oraz 1 część cukru (10 dag). Na tę ilość mąki możesz też dodać 2 żółtka – surowe lub ugotowane na twardo i pokruszone. Dodawaj zimny tłuszcz
Masło do kruchego ciasta powinno być prosto z lodówki – inaczej mąka wchłonie dużo tłuszczu i ciasto będzie twarde i niesmaczne.

Spróbuj krupczatki
Zamiast zwykłej mąki pszennej użyj do ciasta krupczatki – będzie wyjątkowo smaczne i kruche.

Różne smaki babeczek
Zagniatając ciasto, dodaj do niego nieco zmielonych orzechów. Dobrym dodatkiem do kruchych babeczek są też cynamon i imbir.

Nie smaruj formy
Ciasto kruche jest wystarczająco tłuste. Nie ma też potrzeby wysypywać blaszki bułką tartą.
Bezy
 
Na 1 białko weź 5 łyżek cukru i szczyptę soli. Dokładnie ubijaj
Pianę z białek ubijaj, aż będzie na tyle sztywna, że zacznie się rwać. Wtedy dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze minutę, aż piana zrobi się lśniąca, co oznacza, że jest gotowa.

Z proszkiem do pieczenia
Martwisz się, że bezy nie wyrosną? Razem z cukrem wsyp do piany odrobinę proszku do pieczenia.

Kładź na pergamin
Beziki i spody bezowe piecz na papierze do pieczenia – wtedy bez problemu zdejmiesz je z blachy.

Nie za gorąco!
Bezy piecz w temp. 120–130 st. C. Jeśli piekarnik będzie zbyt rozgrzany, beza z wierzchu się przypali, a w środku będzie prawie surowa.
Ciasto drożdżowe
 
Na 50 dag mąki weź 15 dag masła lub margaryny, 3 jajka, 5 łyżek cukru oraz szczyptę soli. Na tę ilość mąki przygotuj zaczyn z 3/4 szklanki mleka, 5 dag świeżych drożdży oraz płaskiej łyżki cukru. Dobrze wyrabiaj ciasto
Musi być gładkie, lśniące, a na jego powierzchni mają być pęcherzyki.

Lepsze z kryształem
Do ciasta drożdżowego nie dodawaj cukru pudru, lecz kryształ – dłużej się uciera, dzięki czemu ciasto jest bardziej pulchne.

Nie przetrzymuj w piecu
Jeśli patyczek wetknięty w ciasto jest już suchy, od razu wyjmij je z piekarnika. Inaczej ciasto zbytnio się przesuszy.
Ciasto ptysiowe
 
Na 20 dag mąki weź 5 małych jajek (lub 4 duże), 8 dag masła, szklankę wody i odrobinę soli. Pamiętaj, do tego ciasta nie dodaje się cukru! Dobrze zaparz mąkę
To najważniejsze przy cieście ptysiowym. Mieszając, podgrzewaj ciasto 2–3 min, aż zrobi się szkliste. Potem dodaj do niego jajka.

Z dala od piekarnika
Podczas pieczenia nie otwieraj drzwiczek pieca, bo ciasto ptysiowe od razu opadnie.

Gdy przekładasz kremem
Jeszcze ciepłe ptysie przekrój na pół – szybciej ujdzie z nich para, a ciasto będzie kruche i smaczne.
Ciasto piaskowe
 
Na 35 dag mąki (2 szklanki) weź 25 dag masła lub margaryny, 4 jajka, 25 dag cukru, 6 łyżek mleka i 1/2 opakowania proszku do pieczenia. Ser zamiast tłuszczu
Ciasto zyska ciekawy smak i będzie nieco lżejsze, jeśli część tłuszczu zastąpisz mielonym twarogiem.

Z kropelką alkoholu
Przygotowujesz murzynka? Podczas ucierania dodaj do ciasta kieliszek ajerkoniaku – efekt będzie doskonały!

Od razu do pieca!
Ciasto, do którego dodałaś już pianę, wstaw bez zwłoki do piekarnika – wtedy dobrze wyrośnie.

 

Pyszne ciasta i desery - forum >>

fot. A. Rogalski, Dreamstime.com(4)

Redakcja poleca

REKLAMA