Poznaj sztuczki cukierników i stosuj je, a zawsze i z łatwością upieczesz wyborne kruche babeczki, delikatne bezy, wspaniale wyrośnięte ptysie i eklerki, wilgotne i miękkie placki drożdżowe i puszyste piaskowe murzynki.
Ciasto | Proporcje | Sztuczki |
Ciasto kruche
|
Zawsze stosuj zasadę 3:2:1, czyli na 3 części mąki (np. 30 dag) weź 2 części masła (20 dag) oraz 1 część cukru (10 dag). Na tę ilość mąki możesz też dodać 2 żółtka – surowe lub ugotowane na twardo i pokruszone. |
Dodawaj zimny tłuszcz Masło do kruchego ciasta powinno być prosto z lodówki – inaczej mąka wchłonie dużo tłuszczu i ciasto będzie twarde i niesmaczne. Spróbuj krupczatki Zamiast zwykłej mąki pszennej użyj do ciasta krupczatki – będzie wyjątkowo smaczne i kruche. Różne smaki babeczek Zagniatając ciasto, dodaj do niego nieco zmielonych orzechów. Dobrym dodatkiem do kruchych babeczek są też cynamon i imbir. Nie smaruj formy Ciasto kruche jest wystarczająco tłuste. Nie ma też potrzeby wysypywać blaszki bułką tartą. |
Bezy
|
Na 1 białko weź 5 łyżek cukru i szczyptę soli. |
Dokładnie ubijaj Pianę z białek ubijaj, aż będzie na tyle sztywna, że zacznie się rwać. Wtedy dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze minutę, aż piana zrobi się lśniąca, co oznacza, że jest gotowa. Z proszkiem do pieczenia Martwisz się, że bezy nie wyrosną? Razem z cukrem wsyp do piany odrobinę proszku do pieczenia. Kładź na pergamin Beziki i spody bezowe piecz na papierze do pieczenia – wtedy bez problemu zdejmiesz je z blachy. Nie za gorąco! Bezy piecz w temp. 120–130 st. C. Jeśli piekarnik będzie zbyt rozgrzany, beza z wierzchu się przypali, a w środku będzie prawie surowa. |
Ciasto drożdżowe
|
Na 50 dag mąki weź 15 dag masła lub margaryny, 3 jajka, 5 łyżek cukru oraz szczyptę soli. Na tę ilość mąki przygotuj zaczyn z 3/4 szklanki mleka, 5 dag świeżych drożdży oraz płaskiej łyżki cukru. |
Dobrze wyrabiaj ciasto Musi być gładkie, lśniące, a na jego powierzchni mają być pęcherzyki. Lepsze z kryształem Do ciasta drożdżowego nie dodawaj cukru pudru, lecz kryształ – dłużej się uciera, dzięki czemu ciasto jest bardziej pulchne. Nie przetrzymuj w piecu Jeśli patyczek wetknięty w ciasto jest już suchy, od razu wyjmij je z piekarnika. Inaczej ciasto zbytnio się przesuszy. |
Ciasto ptysiowe
|
Na 20 dag mąki weź 5 małych jajek (lub 4 duże), 8 dag masła, szklankę wody i odrobinę soli. Pamiętaj, do tego ciasta nie dodaje się cukru! |
Dobrze zaparz mąkę To najważniejsze przy cieście ptysiowym. Mieszając, podgrzewaj ciasto 2–3 min, aż zrobi się szkliste. Potem dodaj do niego jajka. Z dala od piekarnika Podczas pieczenia nie otwieraj drzwiczek pieca, bo ciasto ptysiowe od razu opadnie. Gdy przekładasz kremem Jeszcze ciepłe ptysie przekrój na pół – szybciej ujdzie z nich para, a ciasto będzie kruche i smaczne. |
Ciasto piaskowe
|
Na 35 dag mąki (2 szklanki) weź 25 dag masła lub margaryny, 4 jajka, 25 dag cukru, 6 łyżek mleka i 1/2 opakowania proszku do pieczenia. |
Ser zamiast tłuszczu Ciasto zyska ciekawy smak i będzie nieco lżejsze, jeśli część tłuszczu zastąpisz mielonym twarogiem. Z kropelką alkoholu Przygotowujesz murzynka? Podczas ucierania dodaj do ciasta kieliszek ajerkoniaku – efekt będzie doskonały! Od razu do pieca! Ciasto, do którego dodałaś już pianę, wstaw bez zwłoki do piekarnika – wtedy dobrze wyrośnie. |
Pyszne ciasta i desery - forum >>
fot. A. Rogalski, Dreamstime.com(4)