Okazało się, że takie choroby jak miażdżyca, cukrzyca czy zawał serca należą do rzadkości wśród Eskimosów. Chęć odkrycia przyczyny tego zjawiska doprowadziła naukowców do zawartych w rybim mięsie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i wśród nich do dwóch najcenniejszych:
- Kwasu eikozapentaenowego (EPA);
- Kwasu dokozaheksaenowego (DHA).
SKĄD CZERPAĆ KWASY OMEGA-3?
Kwasy omega-3 dostarczamy organizmowi poprzez spożywanie ryb morskich, zimnych wód, żyjące dziko – przede wszystkim makrele i łososie, dobrym źródłem kwasów omega-3 są też orzechy włoskie, nasiona lnu, soi czy rzepaku ale pod wpływem światła i powietrza w ciągu 12 godzin od wytłoczenia kwas ten ulega rozpadowi, dlatego w kupowanych przez nas olejach roślinnych pozostaje go już tylko śladowa ilość. Kwasy omega-3 dostarczamy poprzez stosowanie suplementów, które można zaopatrzyć się w aptece. Dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 to 1–1,5 g. Aby je zaspokoić, powinniśmy 2 razy w tygodniu zjadać porcję ryby.
Przy zakupie preparatu zawierającego wielonienasycone kwasy omega-3 należy zwracać uwagę na stężenie substancji czynnej w kapsułce (jest ono wysokie, gdy preparat zawiera >50% kwasów EPA i DHA. Bierze się również pod uwagę stopień oczyszczenia substancji z cholesterolu, wit. A, metali ciężkich i pestycydów, a gwarancje czystości daje nam rejestracja preparatu przez Ministra Zdrowia. Warto również szukać informacji z jakich ryb został pozyskany olej i gdzie są one poławiane, bezpiecznej jest stosować preparaty proste, które zawierają tylko rybi olej, gdyż nie ryzykujemy przedawkowania witamin i minerałów.
LECZNICZE DZIAŁANIE KWASÓW OMEGA-3
- Kwasy omega-3 wspomagają układ krwionośny, ponieważ zapobiegają zaburzeniom rytmu serca, działają przeciwzakrzepowo, łagodnie obniżają ciśnienie, podnoszą stężenie „dobrego” cholesterolu HDL, redukują poziom trójglicerydów i wywierają korzystny wpływ na naczynia krwionośne.
- Wykazują działanie ochronne przed nowotworami, ponieważ powstrzymują wzrost i rozprzestrzenienie się komórek nowotworowych. Badania wykazały, że obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi i raka prostaty. Wiele wskazuje, że mogą również chronić kobiety przed nowotworem jelita grubego i trzonu macicy.
- Wzmacniają siły obronne organizmu, zapobiegają częstym infekcjom górnych dróg oddechowych, hamują także rozwój procesów zapalnych. Zaleca się stosowanie kwasów omega-3 pomocniczo w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.
- Wykazują ochronne działanie przed depresją, wpływają także korzystnie na sprawność umysłu, zapobiegając przy tym depresji.
- Zapewniają prawidłowy rozwój płodu, zwłaszcza układu nerwowego i narządu wzroku, dlatego powinny stanowić niezbędny element diety kobiet w ciąży. Ponadto zapobiegają przedwczesnym porodom i niskiej masie urodzeniowej dziecka.
REGULARNE STOSOWANIE KWASÓW OMEGA-3 ZMNIEJSZA:
- 43% ryzyko zawału serca;
- 81% ryzyko nagłej śmierci sercowej;
- 34% ryzyko raka piersi;
- 26% ryzyko raka prostaty;
- 48% ryzyko depresji i wystąpienie choroby Alzheimera;
- 4-krotnie ryzyko przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej u dziecka.
J.Razmus