Refluks żołądkowo-przełykowy - zalecenia żywieniowe

Refluks żołądkowo-przełykowy - zalecenia żywieniowe
Zalecenia żywieniowe są bardzo ważną częścią procesu leczenia choroby refluksowej. U większości pacjentów to właśnie stosowanie się do zaleceń powoduje znaczne złagodzenie występujących objawów bądź ich całkowite ustąpienie. Warto zatem zapoznać się z podstawowymi zasadami antyrefluksowej diety.
Refluks żołądkowo-przełykowy - zalecenia żywieniowe

Zmień nawyki

Pacjenci, u których zdiagnozowano chorobę refluksową, powinni zmienić nawyki żywieniowe. Modyfikacja żywieniowa powinna obejmować:

  • zaprzestanie bądź ograniczenie palenia papierosów i picia alkoholu,
  • redukcję tłuszczów w diecie,
  • zmniejszenie porcji spożywanych posiłków (spożywanie 5-6 mniejszych posiłków),
  • zaprzestanie spożywania późno wieczornych i nocnych przekąsek (ostatni posiłek na 2-3 godziny przed snem),
  • ograniczenie bądź zaprzestanie spożywania pewnych produktów, które mogą powodować wystąpienie objawów bądź ich zaostrzenie się.

Zobacz też: Refluks i zgaga

Produkty zakazane?

Spośród produktów niewskazanych w chorobie wyróżnia się tłuste potrawy, tłusty nabiał, tłuste gatunki mięs, potrawy typu fast-food, potrawy smażone, produkty i potrawy z dodatkiem octu, ostre przyprawy, owoce cytrusowe i ich przetwory, wyroby cukiernicze, napoje gazowane, alkohol, mięta pieprzowa, mocna kawa i herbata oraz niektóre warzywa (cebula, papryka).

Jakie produkty łagodzą objawy?

Obok produktów posiadających działanie niekorzystne na chorobę refluksową istnieją takie, które mogą powodować cofnięcie się objawów lub ich złagodzenie. Działanie takie posiada m. in. mleko i jego przetwory oraz woda.

  • Mleko i przetwory mleczne, dzięki zawartości zasadotwórczych pierwiastków, powodują neutralizację kwaśnego środowiska przełyku. Woda natomiast spłukuje zawarty w żołądku kwas solny, co łagodzi objawy refluksu.
  • Korzystne działanie posiadają również wody lecznicze, które zawierają znaczne ilości soli wapnia o alkalicznym odczynie pH i działają na organizm odkwaszająco.
  • Produkty, które mogą złagodzić objawy choroby to również sucharki, napar z siemienia lnianego lub chleb pszenny.

Jednak pamiętajmy, że sprawa nietolerancji przez organizm chorego pewnych produktów spożywczych jest indywidualna i wymaga osobistego podejścia. Podobnie dzieje się w przypadku produktów łagodzących objawy choroby refluksowej.

Czytaj też: Refluks żołądkowo-przełykowy - jaką dietę stosować?

Redakcja poleca

REKLAMA