Razowiec to jest to

razowiec
Nie ma jak solidne śniadanie! Kromka razowca z łyżeczką miodu to porcja energii na cały dzień.
/ 15.09.2008 09:37
razowiec
Choć w zdrowotnym rankingu razowiec bije kajzerki i rogale na głowę, nie jest tak popularny jak pszenne pieczywo. A szkoda, bo podany z masełkiem zadowoli nawet wybrednego smakosza.

Wbrew pozorom wcale nie łatwo kupić prawdziwe pełnoziarniste pieczywo, bo nie każdy ciemny chleb jest razowy. Producenci często zabarwiają zwykłe pszenne pieczywo karmelem, a także dodają do niego ziarna słonecznika czy pestki dyni. Nie poprawia to jednak wartości odżywczej chleba czy bułek.

Ziarnko do ziarnka

Razowe pieczywo wypieka się z tzw. mąki nieoczyszczonej. Przed zmieleniem z ziarna nie usuwa się zewnętrznej warstwy okrywy nasiennej, która zawiera cenne składniki odżywcze, m.in. błonnik, witaminy i składniki mineralne. Także dlatego chleb razowy ma charakterystyczny smak, szarobrązowy kolor, jest ciężki i lekko gliniasty. Długo pozostaje świeży i wilgotny. Nie powinien się też kruszyć. Na nożu może zostawiać drobne lepkie wałeczki.

To, co najcenniejsze

Popularny razowiec dostarcza właściwie tyle samo kalorii co chleb pszenny (cienka kromka to ok. 60 kcal), ale jest bogatym źródłem błonnika. Ma też węglowodany (skrobię), które łagodnie podnoszą poziom glukozy we krwi. Dlatego po zjedzeniu razowca jesteś dłużej syta. Pełnoziarnisty chleb zawiera sterole, witaminę E, potas, wapń i żelazo. Dzięki temu może być naszym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą, reguluje poziom cukru we krwi, obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia, a nawet zapobiega nowotworom, np. raka jelita grubego. Ale co za dużo to niezdrowo. W nadmiarze razowiec (powyżej 4–5 kromek dziennie) może utrudniać przyswajanie składników mineralnych.

Redakcja poleca

REKLAMA