Wbrew pozorom wcale nie łatwo kupić prawdziwe pełnoziarniste pieczywo, bo nie każdy ciemny chleb jest razowy. Producenci często zabarwiają zwykłe pszenne pieczywo karmelem, a także dodają do niego ziarna słonecznika czy pestki dyni. Nie poprawia to jednak wartości odżywczej chleba czy bułek.
Ziarnko do ziarnka
To, co najcenniejsze
Popularny razowiec dostarcza właściwie tyle samo kalorii co chleb pszenny (cienka kromka to ok. 60 kcal), ale jest bogatym źródłem błonnika. Ma też węglowodany (skrobię), które łagodnie podnoszą poziom glukozy we krwi. Dlatego po zjedzeniu razowca jesteś dłużej syta. Pełnoziarnisty chleb zawiera sterole, witaminę E, potas, wapń i żelazo. Dzięki temu może być naszym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą, reguluje poziom cukru we krwi, obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia, a nawet zapobiega nowotworom, np. raka jelita grubego. Ale co za dużo to niezdrowo. W nadmiarze razowiec (powyżej 4–5 kromek dziennie) może utrudniać przyswajanie składników mineralnych.