kobieta, ziarna

Poznaj zdrowe tłuszcze

Tłuszcze nienasycone są bardzo zdrowe. Ale ostatnio przeczytałam gdzieś, że kwasy omega–6 mogą być szkodliwe dla naszego organizmu
/ 14.05.2009 16:15
kobieta, ziarna
Nienasycone tłuszcze są bardzo korzystne dla naszego organizmu (patrz lista poniżej). Sęk w tym, że jemy za dużo kwasów omega-6, a za mało omega-3 i omega-9.

A nadmiar tych pierwszych blokuje działanie omega-3. To zaś może nasilać stany zapalne, zwiększać ilość niektórych hormonów pobudzających wzrost komórek rakowych oraz sprzyjać obniżaniu poziomu dobrego cholesterolu i odkładaniu tłuszczu w ściankach naczyń krwionośnych.

Dlatego warto jeść więcej kwasów omega-3, a mniej omega-6. Częściej sięgać po oliwę, olej rzepakowy i lniany, rzadziej używać słonecznikowego i kukurydzianego oraz margaryn. Dwa–trzy razy w tygodniu jeść ryby morskie, do posiłków dodawać zielone warzywa (sałatę, szpinak), które ułatwiają przyswajanie kwasów omega-3.

OMEGA-3

Obniżają poziom trójglicerydów i cholesterolu, zapobiegają chorobom serca i nowotworom, wspomagają leczenie stanów zapalnych, usprawniają pracę mózgu, dbają o skórę.

Tu ich szukaj:
– ryby morskie (dorsz, łosoś, tuńczyk) i owoce morza
– olej lniany, rzepakowy
– orzechy

OMEGA-6

Wspomagają układ nerwowy, działają antydepresyjnie, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), ułatwiają odchudzanie, dbają o kondycję skóry, włosów i paznokci.

Tu ich szukaj:
– olej sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, sezamowy, kokosowy
– margaryna, masmiks

OMEGA-9

Chronią serce i naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), podwyższają stężenie dobrego cholesterolu (HDL), zmniejszają ryzyko raka piersi i jajników.

Tu ich szukaj:
– oliwa
– olej rzep
akowy
– awokado – migdały, orzechy, pistacje