Poznaj moc przypraw

Dobra wiadomość dla wielbicieli ostrych dań. Pikantne przyprawy rozgrzewają, ułatwiają trawienie i przyspieszają metabolizm!
/ 11.12.2008 08:51
Trudno wyobrazić sobie dobrą kuchnię bez pieprzu, chili czy angielskiego ziela. Nasze babcie dodawały je do rosołów i grzańców, które wzmacniały organizm i chroniły przed infekcjami. Ale pikantne przyprawy mają o wiele więcej zalet. By się o tym przekonać, zajrzyj do tabeli.

Pieprzne rady

Ostre przyprawy spełnią swoje zadanie, jeśli będziesz ich używać, pamiętając o kilku zasadach:
* Ostrożnie doprawiaj dania dla dzieci i osób starszych. Przyprawy dodawaj w całości – pływające np. w zupie drobinki mogą podrażniać przewód pokarmowy.
* Przechowuj w całości. Suszone owoce i nasiona przełóż do szczelnie zamkniętych pojemników (najlepiej porcelanowych, ceramicznych lub z ciemnego szkła). Możesz je trzymać w suchym miejscu nawet rok i tak zachowają 100 procent pikanterii.
* Zmiel tuż przed użyciem. Przyprawy mają wówczas najintensywniejszy smak i aromat, bo uwalniają się z nich olejki eteryczne.
* Praż gorczycę i czarnuszkę, a będą wydzielać silniejszy zapach. Na rozgrzanej patelni ułóż przyprawy, podpiekaj kilka minut na średnim ogniu, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły. Gdy zbrązowieją, wyjmij je, ostudź i zmiel.

Uwaga! Nadmiar pikanterii może powodować zgagę. Dlatego kobiety w ciąży powinny ostrożnie doprawiać dania.