Warto je stosować nie tylko dla aromatu i smaku, ale i dla zdrowia. Przedstawiamy kilka przypraw najczęściej używanych w naszej kuchni.
Pieprz
Oprócz czarnego pieprzu można kupić biały i zielony, wszystkie pochodzą z tej samej rośliny, ale są zbierane w różnych fazach dojrzałości i poddawane nieco innej obróbce. Pieprz jest najpopularniejszą przyprawą. Używamy całych lub mielonych ziaren. Dodajemy je prawie do każdej potrawy z mięs i ryb, zup, jaj, ciepłych i zimnych sosów. Niewielką ilość pieprzu zielonego można dodawać do deserów.
Ziele angielskie
Odznacza się przyjemnym, korzennym zapachem, jest przyprawą bardzo silną. Dodaje się je do mięs, tłustych sosów, potraw z warzyw (np. szpinaku), ryb, sałatek rybnych, podrobów, dziczyzny, zup, galaretek i ogórków kwaszonych. Używa się go także do różnych marynat, budyniów, kompotów owocowych.
Liście laurowe
Mają przyjemny zapach i korzenno-gorzki smak. W potrawach gotowanych nie przetrzymujemy ich dłużej niż
15-20 min. Do słoików z marynatami dodajemy nie więcej niż 1-2 listki. Przyprawia się nimi potrawy duszone, zupy, ogórki, grzyby, warzywa. Używa się do peklowania mięsa, marynowania ryb, aromatyzowania octu, rosołów oraz potraw z dziczyzny. Doskonale nadają się do zup jarzynowych, kartoflanki, sosów, pieczeni.
Listkami i łodygami tego korzennego ziela przyprawia się pieczenie z mięsa i drobiu, zupy, sosy, duszone mięsa, farsze mięsne, pasztety, różne wędliny kanapkowe itp. Łatwiej byłoby chyba wymienić potrawy, których majerankiem się nie przyprawia. W diecie bezsolnej może zastępować sól.
Gałka muszkatołowa
Dostępna w sprzedaży gałka i kwiat muszkatołowy mają podobny intensywny i słodkawy smak (kwiat z lekką goryczką) i wspaniały, odświeżający korzenny aromat (kwiat nieco delikatniejszy). Gałka jest używana do aromatyzowania napojów, takich jak grzane piwo czy wino zaprawione korzeniami. Znakomicie poprawia smak pierników i innych wypieków, deserów owocowych i ponczu. Obie przyprawy mogą być używane do gulaszy i bigosów oraz potraw z jaj i serów, sosów (beszamelowego i cebulowego), czystych zup, dań ze skorupiaków i małży, a także sufletów z sera i deserów z serka śmietankowego. Gałka muszkatołowa uważana jest za afrodyzjak.
Cynamon
Ma lekko słodkawy smak i intensywny zapach, który zawdzięcza zawartości olejków eterycznych. Najczęściej jest wykorzystywany w produkcji słodkich wypieków i deserów oraz do przyprawiania napojów (wina, piwa). Daje zapach i smak duszonym mięsom, pikantnym sosom, potrawom z jagnięcia. Cynamon stosowany jest również do potraw zbożowych.