Aromatyczne przyprawy

Niepowtarzalność świątecznych dań w dużej mierze zależy od właściwego doboru przypraw.
/ 16.03.2006 16:57
Urzekające kuchenne zapachy już na wiele dni przed świętami przypominają nam, że zbliża się Boże Narodzenie. Bo właśnie dzięki wonnym przyprawom jedzenie świątecznych potraw staje się tak wielką przyjemnością.

Warto je stosować nie tylko dla aromatu i smaku, ale i dla zdrowia. Przedstawiamy kilka przypraw najczęściej używanych w naszej kuchni.

Pieprz
Oprócz czarnego pieprzu można kupić biały i zielony, wszystkie pochodzą z tej samej rośliny, ale są zbierane w różnych fazach dojrzałości i poddawane nieco innej obróbce. Pieprz jest najpopularniejszą przyprawą. Używamy całych lub mielonych ziaren. Dodajemy je prawie do każdej potrawy z mięs i ryb, zup, jaj, ciepłych i zimnych sosów. Niewielką ilość pieprzu zielonego można dodawać do deserów.

Ziele angielskie
Odznacza się przyjemnym, korzennym zapachem, jest przyprawą bardzo silną. Dodaje się je do mięs, tłustych sosów, potraw z warzyw (np. szpinaku), ryb, sałatek rybnych, podrobów, dziczyzny, zup, galaretek i ogórków kwaszonych. Używa się go także do różnych marynat, budyniów, kompotów owocowych.

Liście laurowe
Mają przyjemny zapach i korzenno-gorzki smak. W potrawach gotowanych nie przetrzymujemy ich dłużej niż
15-20 min. Do słoików z marynatami dodajemy nie więcej niż 1-2 listki. Przyprawia się nimi potrawy duszone, zupy, ogórki, grzyby, warzywa. Używa się do peklowania mięsa, marynowania ryb, aromatyzowania octu, rosołów oraz potraw z dziczyzny. Doskonale nadają się do zup jarzynowych, kartoflanki, sosów, pieczeni.

Majeranek
Listkami i łodygami tego korzennego ziela przyprawia się pieczenie z mięsa i drobiu, zupy, sosy, duszone mięsa, farsze mięsne, pasztety, różne wędliny kanapkowe itp. Łatwiej byłoby chyba wymienić potrawy, których majerankiem się nie przyprawia. W diecie bezsolnej może zastępować sól.

Gałka muszkatołowa
Dostępna w sprzedaży gałka i kwiat muszkatołowy mają podobny intensywny i słodkawy smak (kwiat z lekką goryczką) i wspaniały, odświeżający korzenny aromat (kwiat nieco delikatniejszy). Gałka jest używana do aromatyzowania napojów, takich jak grzane piwo czy wino zaprawione korzeniami. Znakomicie poprawia smak pierników i innych wypieków, deserów owocowych i ponczu. Obie przyprawy mogą być używane do gulaszy i bigosów oraz potraw z jaj i serów, sosów (beszamelowego i cebulowego), czystych zup, dań ze skorupiaków i małży, a także sufletów z sera i deserów z serka śmietankowego. Gałka muszkatołowa uważana jest za afrodyzjak.

Cynamon
Ma lekko słodkawy smak i intensywny zapach, który zawdzięcza zawartości olejków eterycznych. Najczęściej jest wykorzystywany w produkcji słodkich wypieków i deserów oraz do przyprawiania napojów (wina, piwa). Daje zapach i smak duszonym mięsom, pikantnym sosom, potrawom z jagnięcia. Cynamon stosowany jest również do potraw zbożowych.

Redakcja poleca

REKLAMA