Woda
Ważne jest, abyś pił przynajmniej półtora litra wody dziennie. Może być gazowana lub niegazowana, zwykła lub smakowa. To zagwarantuje Twojemu ciału nawilżanie, w szczególności gdy prowadzisz aktywne życie, ze sporą dawką wysiłku fizycznego — no i teraz, gdy właśnie rozpocząłeś program ćwiczeń.
Zobacz też: Co czyha w brudnej wodzie?
Warzywa i owoce
Jedz przynajmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie. Jedna porcja odpowiada jednemu jabłku. Staraj się sięgać po świeże produkty, zawsze je myj lub obieraj przed spożyciem.
Mleko
Staraj się codziennie wypijać lub używać do gotowania przynajmniej pół litra mleka odtłuszczonego, półtłustego, sojowego lub koziego.
Oliwa z pierwszego tłoczenia
Zawsze wybieraj oliwę z pierwszego tłoczenia, gdyż należy ona do grupy tłuszczów jednonienasyconych. To oznacza, że pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu, nie obniżając jednocześnie poziomu dobrego cholesterolu.
Kawa i inne gorące napoje
Unikaj kawy za wszelką cenę. Możesz pić słabą angielską lub indyjską herbatę. Lepiej jednak pić herbatki owocowe lub ziołowe.
Napoje gazowane i słodzone
Unikaj takich napojów i zastępuj je wodą lub świeżo wyciśniętym sokiem z owoców.
Cukier
Jeśli już koniecznie musisz, spożywaj jedną łyżkę deserową lub trzy małe łyżki cukru dziennie. Jeśli zazwyczaj bierzesz do herbaty, kawy lub płatków śniadaniowych więcej niż wspomnianą tu ilość, wówczas albo ją zmniejsz, albo zastąp cukier słodzikiem.
Alkohol
Tygodniowa dawka spożywanego przez Ciebie alkoholu powinna zamknąć się w czterech jednostkach. Jedna jednostka to jedno małe piwo, jeden średni kieliszek wina lub jedna miarka alkoholu wysokoprocentowego. To wydaje się niewiele, szczególnie wówczas, gdy zamierzasz spędzać wieczory na imprezach kilka razy w tygodniu. Jeśli jednak chcesz otrzymać dużą dawkę energii, wolno Ci spożyć jedynie cztery jednostki.
Zobacz też: Skutki picia alkoholu
Fragment pochodzi z książki „Jak uatrakcyjnić swoje ciało. Od puszystości do piękności w 100 dni” Cornela China (Wydawnictwo Helion, 2007). Publikacja za wiedzą wydawcy.