Kwasy omega u dzieci i dorosłych
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład błon komórkowych, biorą udział w procesach krzepnięcia krwi, odpowiadają za prawidłowy rozwój układu nerwowego i odporność. Już niewielki niedobór tych związków może zahamować rozwój psychomotoryczny dziecka. Niedobory u dorosłych prowadzą do depresji, agresji lub problemów z zapamiętywaniem.
Rola kwasów omega-3
Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL a zmniejszają poziom LDL (zły cholesterol). Mają również działanie chroniące przed zapaleniem stawów i łagodzą bóle reumatoidalne. Zalecane są osobom cierpiącym na astmę. Liczne badania wskazują również kwasy omega-3 jako składniki hamujące namnażanie się komórek nowotworowych.
Do kwasów omega-3 należą DHA i EPA. Ten pierwszy, czyli kwas dokozaheksaenowy polecany jest w profilaktyce otyłości i cukrzycy. Jest on wykorzystywany przez nasz organizm do produkcji serotoniny i dopaminy. DHA odgrywa również rolę w procesie widzenia.
DHA wraz z EPA wpływają na odporność organizmu i mają pozytywny wpływ na tkankę kostną.
Rola kwasów omega-6
Kwasy omega-6 poprawiają odporność, wpływają na prawidłową pracę wątroby i nerek. Jednak nie należy przekroczyć ich zalecanej ilości w diecie, gdyż wtedy mogą działać szkodliwie.
Źródła kwasów w diecie
Głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie są ryby. Nie należy zapominać o olejach: rzepakowym, lnianym i sojowym, które zawierają kwasy omega-3. Kwasy omega-6 dostarczymy do organizmu, jedząc nasiona słonecznika, dyni i sezamu.
Przeczytaj: EPA i DHA na walkę z miażdżycą
Ryby w diecie dziecka
Dzieci mogą zacząć jeść ryby po ukończeniu pierwszego roku życia. Nie powinny być one jednak jedzone częściej niż 1 raz w tygodniu, ze względu na zawarte w rybach metale ciężkie. U dzieci pochodzących z rodzin, w których występuje alergia, ryby należy wprowadzać bardzo ostrożnie.
Źródło: "Gazeta Wyborcza", 23.03.2011/ak