Owocowe – tylko mętne
Czy wiesz, że zjedzenie jednego dużego jabłka dziennie może obniżyć poziom cholesterolu o ok. 8 procent? Podobne działanie ma wypicie dwóch szklanek soku jabłkowego, pod warunkiem że jest męt- ny. Taki sok nie jest poddawany intensywnym procesom klarowania i filtrowania. Przecedza się go jedynie przez sito, co sprawia, że ma naturalny osad (błonnik) oraz barwę zbliżoną do koloru warzyw lub owoców, z których powstał. Mętne soki są droższe od klarowanych napojów, ale za to bardzo zdrowe. Okazuje się, że zawierają cztery razy więcej dobroczynnych fitoskładników. Są to naturalne substancje odpowiedzialne za charakterystyczną barwę, smak oraz zapach owoców i warzyw. Większość z nich znajduje się tuż pod skórką, nadając jej intensywny kolor. To dzięki nim papryka ma czerwoną barwę, a marchewka – pomarańczową. Ale fitoskładniki to przede wszystkim substancje dobroczynne dla naszego zdrowia: usprawniają funkcjonowanie układu odpornościowego, zwalczają wirusy i bakterie, działają przeciwzapalnie, antyrakowo, oczyszczają organizm z toksyn i przyspieszają przemianę materii. Mają pięciokrotnie większą zdolność usuwania z organizmu szkodliwych wolnych rodników, a co za tym idzie mogą być skuteczną bronią w walce z wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Tym tropem poszli naukowcy z laboratoriów Coca-Coli, którzy stworzyli bardzo szeroką i dostępną na naszym rynku gamę soków Cappy. Sięgając po którykolwiek z nich, mamy pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi naprawdę cennych składników.
Warzywne – lepiej przecierowe
Bardzo zdrowe i polecane są także soki wyciskane z warzyw, zwłaszcza te przecierowe. Zawierają dużo błonnika, sycą i ułatwiają oczyszczanie przewodu pokarmowego z toksyn. Pod względem wartości odżywczej przewyższają więc znacznie słodkie owocowe drinki. Mają nawet trzykrotnie mniej cukrów, dzięki temu nie podnoszą poziomu glukozy i insuliny we krwi (wyjątkiem są soki z marchwi i buraka). Są też niskokaloryczne, powinny więc o nich pamiętać zwłaszcza osoby odchudzające się (np. szklanka pomidorowego to tylko ok. 33 kcal, a wielowarzywnego – 63 kcal). Do tego zawierają sporo wapnia, potasu i magnezu – składników mineralnych, które mogą odkwaszać organizm, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową. Warzywne napoje mogą zawierać dodatek soli (wtedy nie są polecane osobom z nadciśnieniem).
Domowe – świeżo wyciskane
Wszyscy wiemy, że im bardziej naturalny i jak najmniej przetworzony sok, tym zdrowszy. Czasem decydujemy się więc na codzienne wyciskanie soków ze świeżych owoców i warzyw. By naprawdę służyło to naszemu zdrowiu, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach.
* Świeżo wyciśnięte soki przechowuj w lodówce w zamkniętym naczyniu (najlepiej z ciemnego szkła), owocowe nie dłużej niż 4–5 godz., warzywne do 10 godz.
* Rozcieńczaj je niegazowaną wodą mineralną, zwłaszcza napoje przeznaczone dla najmłodszych dzieci, seniorów oraz stosujących dietę lekkostrawną. Świeżo wyciskane soki są bardzo esencjonalne, mogą obciążać przewód pokarmowy.
* Stosuj z umiarem. Jeśli do tej pory jadłaś niewiele warzyw lub w ogóle nie piłaś soków, na początek pij nie więcej niż dwie–trzy szklanki świeżo wyciskanych dziennie. Zawarty w nich błonnik może powodować bóle brzucha, wzdęcia, a nawet biegunki.
Picie soków może psuć zęby. Zawarte w nich cukry to pożywka dla bakterii, a kwasy owocowe osłabiają szkliwo. Warto pić soki przez słomkę, rozcieńczać je wodą i szczotkować potem zęby.