Kiwi, czyli chiński agrest to pyszny, orzeźwiający owoc, który jest dostępny w sprzedaży niemal przez cały rok. Oprócz bogatych walorów smakowych, jest także cennym dla naszego zdrowia owocem. Zawiera bowiem mnóstwo substancji, które mogą pozytywnie wpływać na nasz organizm. Zatem nie bez powodu kiwi jest zaliczane do tzw. żywności „super-food”, czyli takiej o ponadprzeciętnych właściwościach.
Kiwi to oliwkowo-zielony owoc pokryty cienką, włochatą skórką. W środku znajduje się miąższ koloru intensywnie zielonego oraz biały rdzeń i czarne, drobne nasionka. Dojrzałe kiwi jest soczyste i słodkie w smaku. Owoce mniej dojrzałe cechuje kwaskowość.
Jeśli chodzi o właściwości odżywcze kiwi, to jest ono dobrym źródłem:
- witaminy C (poprawiającej odporność)
- witaminy A (przeciwutleniająca)
- witamin z grupy B, w tym kwas foliowy (chroniących układ nerwowy i krew)
- witaminy E (witamina młodości)
- witaminy K (warunkującej krzepnięcie krwi)
- pierwiastków: potas, magnez, miedź, fosfor, jod, cynk
- błonnik (zwalczający zaparcia)
- glutation (substancja zapobiegająca mutacjom powodującym nowotwory)
- chlorfilina (zielony barwnik o właściwościach przeciwnowotworowych)
- luteina i zeaksantyna (barwniki przeciwutleniające, które szczególnie chronią oczy)
- inozytol (substancja zwana witaminą B8, alkohol cukrowy o różnych właściwościach)
- serotonina (hormon szczęścia).
W tym małym owocu ukryte jest zatem całe mnóstwo związków i substancji oddziałujących prozdrowotnie. Z uwagi na ich różnorodność warto wspomnieć, że kiwi jest polecane w diecie osób mających problemy ze skórą, odpornością, wzrokiem, czy zagrożonych pojawieniem się nowotworu (częste występowanie nowotworów w rodzinie). Inozytol, a także serotonina przemawiają za zastosowaniem kiwi w diecie osób żyjących w ciągłym stresie, wyczerpanych i chorych na depresję. Inozytol ponadto może okazać się skuteczny w walce z cukrzycą. Zawartość błonnika może wspomagać leczenie zaburzeń lipidowych, cukrzycy, a także nadwagi (utrudnienie wchłaniania tłuszczów i cukrów). Duża ilość substancji przeciwutleniających w kiwi przemawia za jego włączeniem do codziennego jadłospisu w celu prewencji chorób cywilizacyjnych, jak np. wspomniana wcześniej cukrzyca, otyłość, nowotwory, a także choroby zwyrodnieniowe układu krążenia, nerwowego i oczu.
Uwaga!
Kiwi może uczulać. Problem ten najczęściej dotyczy małych dzieci, a objawy alergii mogą obejmować biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, wysypki, kaszel, kichanie, duszność itp.
Ponadto w kiwi znajdują się szczawiany. Zatem są one przeciwwskazane u osób z dną moczanową oraz ze skłonnością do wytwarzania kamieni np. w nerkach.