Obliczenie ilości wymienników węglowodanowych nie jest wcale skomplikowane. W specjalnych programach szkoleniowych uczą się tego dzieci z pierwszych klas szkoły podstawowej!
Tabele i waga
Przez lata badano pożywienie pod kątem dostarczanych ilości kalorii i składników pokarmowych. W związku z tym to, co jemy możemy w uproszczeniu podzielić na dwie grupy - zawierające głównie białko i tłuszcze oraz zawierające głównie węglowodany. Składniki te rozpisano w tabelach, które służą cukrzykom jako źródło informacji na temat dawkowania insuliny.
Niezbędna do dokonywania obliczeń jest również waga kuchenna.
Jak przeliczyć wymienniki?
Zasada jest prosta. Stosujemy dwa rodzaje przeliczników - WW, czyli przelicznik węglowodanowy oraz WBT, czyli przelicznik białkowo-tłuszczowy.
Każdy produkt, który zamierzamy zjeść należy zważyć. Następnie sprawdzamy w tabelach kalorycznych zawartość tłuszczów, węglowodanów i białek. Tabele podają ilość składników w przeliczeniu na 100 g. Naszym zadaniem jest przeliczenie ilości składników na porcję produktu, którą zważyliśmy.
Przeczytaj: Tabele Wymienników Węglowodanowych
WW
Każde 10g węglowodanów przyswajalnych odpowiada 1 WW, czyli 1 jednostce insuliny. Jeżeli twój posiłek zawiera 30 g węglowodanów, oznacza to 3 WW. Trzy wymienniki węglowodanowe wymagają przyjęcia 3 jednostek insuliny.
WBT
Obliczenia wykonujemy nieco inaczej dla białek i tłuszczów. Ilość białek zawartych w produkcie mnożymy przez 4 kcal, natomiast ilość tłuszczów mnożymy przez 9 kcal. Następnym krokiem jest dodanie do siebie wyników. Otrzymaną wartość należy podzielić przez 10. W ten sposób określamy ilość Wymienników Białkowo-Tłuszczowych, które odpowiadają ilości jednostek insuliny.
Zobacz też: Gorzkie jest życie cukrzyka
Po pierwsze zdrowie!
W przypadku pokarmów złożonych pamiętaj, by obliczać oddzielnie WW i WBT! Twoja dieta powinna być zróżnicowana, a około 50% energii powinno pochodzić z węglowodanów. Określenie kaloryczności oprócz pomocy w wyliczeniu jednostek insuliny, pomoże Ci odpowiednio rozplanować dietę.
/ak