Jak jeść zdrowo - 15 najzdrowszych warzyw i owoców

Avocado fot. Fotolia.pl
Wiecie dokładnie, co ląduje na waszych talerzach?
Karolina Kalinowska / 05.01.2017 15:54
Avocado fot. Fotolia.pl

Environmental Working Group (amerykańska organizacja non profit, która specjalizuje się w badaniu środowiska pod kątem substancji toksycznych) co roku publikuje listę, na której znajdują się warzywa i owoce najmniej oraz najbardziej skażone pestycydami.

Organizacja wyraźnie podkreśla, że wystawianie się na szkodliwe działanie substancji chemicznych jest niebezpieczne dla naszego zdrowia – niektóre toksyny atakują układ nerwowy i odpornościowy naszego organizmu. Dlatego warto zwracać uwagę na produkty, które lądują na naszych talerzach.

Jedzenie owoców i picie gorącej herbaty to tylko część rzeczy, których nie powinnaś robić po posiłku

Jakiś czas temu pisałyśmy o owocach i warzywach, które zawierają najwięcej pestycydów, a teraz przyszedł czas na listę produktów, które zawierają ich najmniej. W trakcie badań przeprowadzanych przez EWG, stwierdzono między innymi, że tylko 1% przebadanych owoców awokado zawierało pestycydy. A ponad 80% testowanych ananasów, kiwi i owoców mango nie wykazywało żadnego śladu chemicznych pozostałości. Zobaczcie, jakie inne warzywa i owoce znalazły się na liście najmniej zanieczyszczonych.

1. Awokado
2. Kukurydza
3. Ananas
4. Kapusta
5. Groszek cukrowy (mrożony)
6. Cebula
7. Szparagi
8. Mango
9. Papaja
10. Kiwi
11. Bakłażan
12. Grejpfrut
13. Melon
14. Kalafior
15. Bataty (słodkie ziemniaki)

Oczywiście trzeba pamiętać, że badania dotyczą rynku amerykańskiego, jednak warto spojrzeć na tę listę i rozważnie podchodzić do zakupu warzyw i owoców.

6 zdrowych węglowodanów, których najprawdopodobniej nie jesz

Redakcja poleca

REKLAMA