Gdy jest go zbyt dużo, dodatkowe pożywienie przechowywane jest w postaci tłuszczu. Gdy ćwiczysz, pokarm przekształca się i zwiększa tzw. suchą masę ciała.
Jesteś tym, co jesz
W dzisiejszych czasach dobre odżywianie jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Choroby serca, rak, udar i cukrzyca są bezpośrednio związane z tym, co jemy. Niewłaściwa dieta powoduje także szereg innych stanów chorobowych.
Oczywiście pożywienie samo w sobie nie jest kluczem do dłuższego i zdrowszego życia. Dobre odżywianie powinno być częścią zdrowego trybu życia, które ponadto obejmuje regularne ćwiczenia, niepalenie papierosów i unikanie nadmiernych ilości alkoholu, radzenie sobie ze stresem i ograniczanie kontaktu z zagrożeniami środowiska naturalnego, takimi jak zanieczyszczenie.
Bez względu na to, jak dobrze się odżywiasz, Twoje geny mogą wpływać na prawdopodobieństwo wystąpienia u Ciebie pewnych problemów zdrowotnych. Jednakże nie lekceważ wpływu tego, co jesz i jak jesz.
Na przykład arterioskleroza (stwardnienie tętnic) może mieć swe początki już w dzieciństwie, jednak proces ten można zatrzymać, a nawet odwrócić, jeśli w swoim trybie życia i swojej diecie wprowadzisz zdrowe zmiany. Możesz spowolnić stopniowe rozrzedzanie kości, którego wynikiem jest osteoporoza, gdy Twoja dieta będzie bogata w wapń, będziesz dostarczać organizmowi wystarczającą ilość witaminy D oraz regularnie ćwiczył.
Twoje geny mogą sprawić, że znajdziesz się w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę, jednak staraj się utrzymać swoją wagę w zdrowym przedziale za pomocą ćwiczeń i diety, a wówczas choroba może się u Ciebie nigdy nie rozwinąć.
Zobacz też: Pijmy wodę - nie tylko w lecie!
Równowaga, różnorodność i umiar
Abyś był zdrowy, Twoje ciało potrzebuje odpowiedniego poziomu węglowodanów, tłuszczów i białek. Potrzebujesz także witamin, minerałów oraz innych przydatnych składników zawartych w pożywieniu. Niektóre produkty spożywcze są lepsze od innych, żadna grupa pokarmowa nie posiada wszystkich elementów — dlatego różnorodność nadaje życiu smak.
Zbyt duże ilości przyjmowanego pokarmu mogą powodować przyrost wagi. Co więcej, nawet zbyt duże ilości pewnych składników odżywczych, w sytuacji gdy ogólnie jemy zbyt mało, mogą prowadzić do licznych braków składników pokarmowych i niskiej masy ciała.
Zobacz też: Jaka dieta najlepsza na zaparcia?
Fragment pochodzi z książki „Jak uatrakcyjnić swoje ciało. Od puszystości do piękności w 100 dni” Cornela China (Wydawnictwo Helion, 2007). Publikacja za wiedzą wydawcy.