Jak być dobrym sportowcem na diecie wegetariańskiej?

Jak być dobrym sportowcem na diecie wegetariańskiej?
Na początku XX wieku wśród sportowców dominowali zwolennicy diety wysokobiałkowej. Zauważono wówczas, że wegetarianie osiągają od nich lepsze wyniki! Chociaż obecne badania nie potwierdziły tego faktu, osoby uprawiające sport z powodzeniem mogą stosować dietę wegetariańską. Nie jest to jednak łatwe... Jak wobec tego być dobrym sportowcem wegetarianinem?
/ 06.09.2010 17:24
Jak być dobrym sportowcem na diecie wegetariańskiej?

Celem czego ma być skomponowanie diety, dostosowanej do indywidualnych potrzeb sportowca, która będzie w stanie pokryć całkowite zapotrzebowanie na kalorie oraz pozwoli uniknąć błędów żywieniowych prowadzących np. do niedoborów witamin. Te ostatnie bywają częste u osób, które na własną rękę tworzą jadłospis.

Wegetarianin i sport

Podczas uprawiania sportu organizm ludzki pracuje bardzo intensywnie, co jest przyczyną zwiększonego obrotu zarówno witamin jaki i innych składników odżywczych. U sportowców-wegetarian zaleca się dodatkową suplementację kreatyny oraz karnityny. Duże ich ilości znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Przykładowo nie-wegetarianin dostarcza w diecie od 20 do 200mg karnityny z kolei wegetarianin tylko 1 mg, co przy średnim zapotrzebowaniu ok. 15mg/dzień może doprowadzić do jej niedoboru (synteza w organizmie waha się na poziomie 11-34mg). Dotyczy to zwłaszcza osób trenujących, u których zapotrzebowanie jest dużo wyższe.

Bardzo istotne dla sportowców–wegetarian są również: witamina B12, cynk, witamina D i wapń. Duże ilości tych składników znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednak z powodzeniem można je dostarczyć do organizmu spożywając wzbogacone mleko sojowe czy całe ziarna zbóż.

Polecamy: Czy wiesz, jakie składniki odżywcze są niezbędne sportowcom?

Aby zapobiec anemii

W przypadku żelaza zagrożenie niedoborem wynika z tego, że postać w jakich żelazo występuje w produktach roślinnych jest słabo przyswajalna przez człowieka w porównaniu z żelazem pochodzenia zwierzęcego. Jednak istnieją podejrzenia, że stopień wchłanialności żelaza roślinnego poprawia się w momencie gdy jest ono spożywane razem z witaminą C.

Bardzo ważną kwestią jest również spożywanie przez sportowców odpowiedniej ilości białek zwłaszcza tych, które są bogate w aminokwasy egzogenne. Co bywa kłopotliwe ponieważ wymaga odpowiedniej kompozycji posiłku. Przykładowo produkty zbożowe są ubogie w lizynę a fasolą zawiera małe ilości metioniny – dlatego powinno się je łączyć aby zapewnić ich optymalną ilość w diecie.

Wegetarianizm w sporcie nie jest łatwy i wymaga od osoby tworzącej dietę dużej wiedzy w tej dziedzinie. Potencjalne błędy dietetyczne mogą bowiem nie tylko odbijać się na wynikach sportowych, ale i na zdrowiu.

Przeczytaj również: Czy żelazo może uchronić przed anemią?

Redakcja poleca

REKLAMA