Hiszpańskie oliwki na drugie śniadanie - przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan, szef warszawskiej restauracji Soul Kitchen oraz dobry duch programu Dzień Dobry TVN docenia zalety hiszpańskich oliwek. Podajemy przepisy na drugie śniadanie z wykorzystaniem odmian: czarnej i zielonej.
/ 26.11.2013 11:08

Hiszpańskie Zielone Oliwki z pstrągiem oraz pesto

Oliwki

Składniki:

  • Hiszpańskie Zielone Oliwki,
  • wędzony pstrąg,
  • świeży koperek,
  • hiszpańska oliwa z oliwek,
  • orzechy włoskie,
  • ząbek czosnku,
  • sól morska,
  • suszone pomidory,
  • ser owczy „oscypek”.

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszaj świeży koperek, 5 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek, orzechy włoskie, ząbek czosnku  i trochę soli. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera, do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj posiekane w cienkie paseczki suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser owczy „oscypek” oraz kawałki wędzonego pstrąga. Dorzuć kilka hiszpańskich zielonych oliwek. Podawaj z prażonymi migdałami.

Jajka na miękko faszerowane tatarem z Hiszpańskich Oliwek

Oliwki

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 6 zielonych oliwek,
  • 6 czarnych oliwek,
  • kilka kromek białego chleba,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • ocet winny,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Jajka gotuj 4 minuty z dodatkiem octu winnego. Czarne i zielone oliwki posiekaj bardzo drobno i wymieszaj z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek oraz szczyptą pieprzu. Chleb podziel na małe kwadraciki, podpiecz na złoty kolor, a następnie skrop delikatnie octem winnym. Oskub ze skorupki górną część jajek umieszczonych w podstawkach na jajka lub małych kieliszkach. Wydłub wierzchnią warstwę białka, pozostawiając resztę wraz z żółtkiem. Wnętrze delikatnie oprósz solą i pieprzem.  Jajka wypełnij tatarem i  drobnymi grzankami. Przed podaniem posyp danie drobno posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także: Zalety hiszpańskich oliwek

Hiszpańskie Czarne Oliwki z śródziemnomorskim akcentem

Czarne oliwki

Składniki:

  • Hiszpańskie Czarne Oliwki,
  • awokado,
  • tarty parmezan,
  • hiszpańska oliwa z oliwek,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

Posiekaj awokado w drobną kostkę, następnie dorzuć do niego Hiszpańskie Czarne Oliwki, starty parmezan oraz kilka łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek. Tuż przed podaniem, posyp danie posiekaną bazylią.

Egzotyczne Hiszpańskie Zielone Oliwki

Oliwki

Składniki:

  • Hiszpańskie Zielone Oliwki,
  • mango,
  • świeży ananas,
  • banan,
  • pieczona czerwona papryka,
  • hiszpańska oliwa z oliwek,
  • ocet winny,
  • odrobina świeżo startego imbiru,
  • kilka listków świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

Pokrój mango i ananasa na drobną kostkę, skrop odrobiną hiszpańskiej oliwy z oliwek.  Po usunięciu pestek z papryki, pokrój ją w bardzo cienkie paseczki. Dodaj do posiekanych owoców. Połączone składniki wymieszaj z oliwą z oliwek i niewielką ilością octu winnego. Dodaj imbir i listki mięty. Marynatę włóż do lodówki na godzinę, by wszystkie smaki dobrze się połączyły. Tuż przed podaniem dodaj banana pokrojonego w cienkie talarki.

Zobacz także: Hiszpańskie oliwki - przepisy na dania dla dzieci

Pomidorki koktajlowe w towarzystwie koziego sera i Hiszpańskich Czarnych Oliwek

Oliwki

Składniki:

  • 400 g pomidorków koktajlowych,
  • 20 Hiszpańskich Czarnych Oliwek,
  • 200 g koziego sera,
  • sól i pieprz,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

Pomidorki koktajlowe podziel na połówki, dodaj pokrojony w kostkę ser kozi. W salaterkach rozłóż pomidorki, ser i oliwki. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanymi listkami świeżej bazylii.

Źródło: Materiały prasowe ConTrust/bj