Hiszpańskie Zielone Oliwki z pstrągiem oraz pesto
Składniki:
- Hiszpańskie Zielone Oliwki,
- wędzony pstrąg,
- świeży koperek,
- hiszpańska oliwa z oliwek,
- orzechy włoskie,
- ząbek czosnku,
- sól morska,
- suszone pomidory,
- ser owczy „oscypek”.
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj świeży koperek, 5 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek, orzechy włoskie, ząbek czosnku i trochę soli. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera, do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj posiekane w cienkie paseczki suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser owczy „oscypek” oraz kawałki wędzonego pstrąga. Dorzuć kilka hiszpańskich zielonych oliwek. Podawaj z prażonymi migdałami.
Jajka na miękko faszerowane tatarem z Hiszpańskich Oliwek
Składniki:
- 4 jajka,
- 6 zielonych oliwek,
- 6 czarnych oliwek,
- kilka kromek białego chleba,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- ocet winny,
- pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Jajka gotuj 4 minuty z dodatkiem octu winnego. Czarne i zielone oliwki posiekaj bardzo drobno i wymieszaj z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek oraz szczyptą pieprzu. Chleb podziel na małe kwadraciki, podpiecz na złoty kolor, a następnie skrop delikatnie octem winnym. Oskub ze skorupki górną część jajek umieszczonych w podstawkach na jajka lub małych kieliszkach. Wydłub wierzchnią warstwę białka, pozostawiając resztę wraz z żółtkiem. Wnętrze delikatnie oprósz solą i pieprzem. Jajka wypełnij tatarem i drobnymi grzankami. Przed podaniem posyp danie drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także: Zalety hiszpańskich oliwek
Hiszpańskie Czarne Oliwki z śródziemnomorskim akcentem
Składniki:
- Hiszpańskie Czarne Oliwki,
- awokado,
- tarty parmezan,
- hiszpańska oliwa z oliwek,
- kilka listków świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
Posiekaj awokado w drobną kostkę, następnie dorzuć do niego Hiszpańskie Czarne Oliwki, starty parmezan oraz kilka łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek. Tuż przed podaniem, posyp danie posiekaną bazylią.
Egzotyczne Hiszpańskie Zielone Oliwki
Składniki:
- Hiszpańskie Zielone Oliwki,
- mango,
- świeży ananas,
- banan,
- pieczona czerwona papryka,
- hiszpańska oliwa z oliwek,
- ocet winny,
- odrobina świeżo startego imbiru,
- kilka listków świeżej mięty.
Sposób przygotowania:
Pokrój mango i ananasa na drobną kostkę, skrop odrobiną hiszpańskiej oliwy z oliwek. Po usunięciu pestek z papryki, pokrój ją w bardzo cienkie paseczki. Dodaj do posiekanych owoców. Połączone składniki wymieszaj z oliwą z oliwek i niewielką ilością octu winnego. Dodaj imbir i listki mięty. Marynatę włóż do lodówki na godzinę, by wszystkie smaki dobrze się połączyły. Tuż przed podaniem dodaj banana pokrojonego w cienkie talarki.
Zobacz także: Hiszpańskie oliwki - przepisy na dania dla dzieci
Pomidorki koktajlowe w towarzystwie koziego sera i Hiszpańskich Czarnych Oliwek
Składniki:
- 400 g pomidorków koktajlowych,
- 20 Hiszpańskich Czarnych Oliwek,
- 200 g koziego sera,
- sól i pieprz,
- kilka listków świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
Pomidorki koktajlowe podziel na połówki, dodaj pokrojony w kostkę ser kozi. W salaterkach rozłóż pomidorki, ser i oliwki. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanymi listkami świeżej bazylii.
Źródło: Materiały prasowe ConTrust/bj