Dlaczego gluten szkodzi?
Niektórzy się nie przystosowali. Nasi dalecy przodkowie nie uprawiali ziemi, a więc nie jedli zbóż. Żywili się tym, co upolowali i znaleźli (np. runem leśnym). Okazuje się, że nasze geny prawie wcale nie zmieniły się od tamtego czasu. Dlatego jesteśmy przystosowani właśnie do takiej diety. Zboża pojawiły się w menu znacznie później. Część z nas nie zdążyła jeszcze przyzwyczaić się do trawienia nowego pokarmu, czyli produktów zbożowych z glutenem. Mówiąc dokładniej, nie ma koniecznych do tego genów. Uważa się, że ta grupa to ok. kilkanaście procent populacji. Nie znaczy to, że ci z nas, którzy do tej pory jedli makaron z pszennej mąki, chleb czy płatki jęczmienne i świetnie się czuli, nagle mają wyeliminować wszystkie glutenowe produkty z codziennego jadłospisu tylko dlatego, że ostatnio dużo się mówi i pisze na temat szkodliwości tego składnika. Dotyczy to tylko osób, których dolegliwości mogą wynikać z nietolerancji glutenu.
Jakie dolegliwości wywołuje gluten?
- Celiakia. To najgroźniejsza z chorób wywołanych nietolerancją glutenu. Polega na tym, że stopniowo posiłki z glutenem (nawet jeśli w pożywieniu są śladowe ilości tego składnika) powodują zanik kosmków jelitowych.To upośledza wchłanianie wszystkich pokarmów. Problemem są nie tylko biegunki, wychudzenie, ale także niedobory wielu ważnych składników pokarmowych, np. żelaza, wapnia. Prowadzi to do bardzo poważnych chorób - anemii, osteoporozy. Przy dużym stopniu nietolerancji glutenu niedopuszczalny jest nawet okruszek chleba w codziennej diecie.
- Choroba Duchringa. To inaczej opryszczkowate zapalenie skóry. Na skórze pojawiają się pęcherzyki, rumień i swędzące grudki.
- Alergia na gluten. Może się objawiać wodnistym katarem, pokrzywką, biegunką, zaostrzeniem atopowego zapalenia skóry. Niektórzy lekarze uważają, że alergia na gluten może być nawet przyczyną reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS).