1. Są lekkostrawne
Wszystkie napoje mleczne są lekkostrawne. To zasługa bakterii kwasu mlekowego, które częściowo rozkładają białko mleka, wyręczając nasz przewód pokarmowy.2. Nie powodują alergii
Nie szkodzą większości osób uczulonych na mleko. Dzieje się tak dlatego, że spora ilość zawartej w mleku laktozy, której wiele ludzi nie toleruje, w trakcie fermentacji zamieniana jest na kwas mlekowy.3. Są skarbnicą witamin
Szczególnie dużo jest w nich witamin: B2, B5 i B12. Witamina B2 chroni przed chorobami układu nerwowego, oczu i skóry. B5 przeciwdziała zmęczeniu, opóźnia powstawanie zmarszczek. B12 zapobiega anemii, poprawia pamięć.4. Zapobiegają osteoporozie
Chcąc się ustrzec przed tą chorobą, potrzebujemy mniej więcej 900–1000 mg wapnia dziennie. Mleczne napoje fermentowane są najlepszym jego źródłem. W 100 g jogurtu często znajduje się nawet 170 mg wapnia, a w pozostałych 100–130 mg.5. Zwiększają odporność na infekcje
Zawarte w nich białko, częściowo rozłożone już na mniejsze aminokwasy, jest wykorzystywane do budowy komórek, w tym komórek układu odpornościowego.6. Wspomagają odchudzanie
Ich wartość odżywcza jest nie do przecenienia, a i kalorii posiadają niewiele. Dietetycy pomagający osobom otyłym zrzucić zbędne kilogramy prawie zawsze włączają je do niskokalorycznego menu.7. Urozmaicają codzienne menu
Nawet jeśli nie za bardzo przepadasz za maślanką czy kefirem, możesz zmienić jej smak dodając ulubione płatki śniadaniowe lub świeże owoce. Napoje te doskonale nadają jako baza do koktajli.Dowiedz się więcej o mlecznych produktach:
6 dietetycznych pomysłów na jogurt naturalny
Co wybierać: kefir, jogurt czy maślankę?
Przepisy na mleczne koktajle
Co wybierać: kefir, jogurt czy maślankę?
Przepisy na mleczne koktajle
napisane na podstawie tekstu Barbary Lasoty/Pani Domu