Energetyczne koktajle na wiosnę

Jak dodać sobie energii wczesną wiosną? Jak nie dać się wiosennemu przesileniu? Postaw na koktajle, prawdziwe witaminowe bomby. Zobaczcie kilka ciekawych przepisów na pyszne i bardzo zdrowe koktajle owocowe i warzywne, które pozwolą nam pobudzić organizm i szybko uporać się z wiosennym przesileniem.
/ 08.03.2013 07:00

Jak dodać sobie energii wczesną wiosną? Jak nie dać się wiosennemu przesileniu? Postaw na koktajle, prawdziwe witaminowe bomby.

Koktajl to idealna, lekka propozycja na przekąskę, czy zdrowe, szybkie śniadanie. Zarówno owocowe, jaki warzywne, pomogą nam zregenerować siły po długiej zimie, dostarczyć organizmowi moc witamin i minerałów. Wczesną wiosną nasze organizmy są osłabione, narażone na wiosenne infekcje, a to głównie z przyczyny niedoboru witamin. Dlatego też tak ważne jest wzmocnienie organizmu porządnym zastrzykiem witalnym. Takim zastrzykiem właśnie są koktajle. A ponadto koktajle zachwycają smakiem, kuszą wyglądem - i co ważne dla wielu – są niskokaloryczne.

Energetyczne koktajle na wiosnę

Przygotowując koktajl możemy używać różnych składników i serwować go na wiele sposobów, na ciepło lub zimno, w wersji słodkiej lub słonej. Zobaczcie kilka ciekawych przepisów na pyszne i bardzo zdrowe koktajle owocowe i warzywne, które pozwolą nam pobudzić organizm i szybko uporać się z wiosennym przesileniem.

 

Koktajle owocowe

Wczesną wiosną niestety nie możemy jeszcze cieszyć się owocami sezonowymi, ale doskonale możemy zastąpić je mrożonkami. Mrożone owoce wcale nie są uboższe w witaminy. Ponadto w sklepach mamy mnóstwo owoców egzotycznych, które równie dobrze nadają się do koktajli i dostarczają nam wielu cennych składników.

Energetyczne koktajle na wiosnę

Koktajl bananowy

Składniki:

  • 1 banan
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka miodu
  • posiekane orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Banana kroimy w plasterki, wrzucamy do blendera. Wlewamy mleko. Wrzucamy orzechy i dodajemy łyżkę miodu. Wszystko miksujemy.

Czy wiesz, że... Zarówno banany jak i orzechy są doskonałym źródłem magnezu, który dostarcza energii naszym mózgom. Ponadto banany są bogate w węglowodany, podstawowe źródło energii dla całego organizmu.

Koktajl z kiwi

Składniki:

  • 4 dojrzałe kiwi,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 kostki lodu,
  • 2 szklanki kefiru,
  • 2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki razem zmiksować. Koktajl podawać od razu po przyrządzeniu w wysokich szklankach ozdobionych plasterkiem kiwi.

Czy wiesz, że... Kiwi to bogactwo witaminy C, która pomoże nam wzmocnić odporność organizmu. Spożywając jedno kiwi dziennie możemy zaspokoić średnie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Koktajl ananasowy

Składniki:

  • połowa świeżego ananasa
  • 2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Ananasa pokroić na kawałeczki i zmiksować z 2 szklankami mleka, ochłodzić w lodówce przed podaniem.

Czy wiesz, że... Ananas, oprócz właściwości odchudzających, ma bogate właściwości odżywcze, lecznicze i oczyszczające. Ponadto zawiera błonnik, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, witaminy: A, B1, B2, B6, PP, C, kwas foliowy.

Koktajl truskawkowy

Składniki:

  • truskawki mrożone lub z kompotu
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Wszystko razem miksujemy. Doprawiamy miodem do smaku.

Czy wiesz, że... Mrożonki to cenne uzupełnienie naszej diety, szczególnie wczesną wiosną, kiedy nie ma świeżych owoców. Zamrożone zachowują wygląd, smak i aromat oraz wartości odżywcze.

Koktajl wieloowocowy

Składniki:

  • szklanka mrożonych owoców (truskawki, maliny, jagody, wiśnie)
  • garść liści szpinaku
  • mała łyżeczka miodu
  • mała łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Gdy koktajl będzie za gęsty, wlać odrobinę wody.

Czy wiesz, że... Łączenie warzyw i owoców to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi wszystkich witamin i mikroelementów. W koktajlach takich przeważa smak owoców, natomiast warzywa nadają jedynie ciekawy posmak. Są zatem nie tylko zdrowe, ale i smaczne.

 

Koktajle warzywne

Energetyczne koktajle na wiosnę

Koktajl marchewkowo-pomidorowy

Składniki:

  • 0,5 szklanki soku pomidorowego
  • 0,5 szklanki soku marchewkowego
  • odrobina soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Czy wiesz, że....Sok pomidorowy jest źródłem wielu witamin oraz mikro i makroelementów. Zawiera większość składników odżywczych obecnych w świeżych pomidorach. Bogaty jest w potas, fosfor, miedź i fluor, a także witaminy: H, E i K. Zawiera znaczne ilości witaminy C, która poprawia odporność.

Koktajl wielowarzywny

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 buraki
  • papryka
  • pomidor
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do miski, dodać natkę pietruszki i całość zmiksować na jednolitą masę.

Czy wiesz, że... Buraki są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy P, zawierają  też kwas foliowy i karoten, a co najważniejsze, bogactwo soli mineralnych i pierwiastków, w szczególności magnez, wapń, sód i kobalt. Pomagają w leczeniu anemii, grypy, anginy.

Koktajl ogórkowy

Składniki:

  • kilka ogórków
  • 3 ząbki czosnku
  • litr kefiru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Kefir przelać do wysokiego naczynia, dodać ogórki i czosnek, całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Czy wiesz, że... Ogórki pomagają w usunięciu nadmiaru wody z organizmu i oczyszczają organizm od wewnątrz. Poza tym są źródłem witaminy C, wapnia, sodu, krzemu, siarki, potasu i żelaza.

Koktajl brokułowy

Składniki:

  • pół brokuła
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kiełków
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Gdy ostygnie zmiksować razem z jogurtem, dodać kiełki i przyprawić do smaku.

Czy wiesz, że... Brokuły wzmacniają odporność, dzięki dużej zawartości witaminy C, która pobudza system immunologiczny i pomaga walczyć z infekcjami. Ponadto w brokułach znajduje się sulforafan, to substancja, która pomaga oczyszczać organizm z toksyn i zapobiega przeziębieniom.

Koktajl nowalijkowy

Składniki:

  • 500 ml kefiru
  • 250ml jogurtu naturalnego,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pęczek koperku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • ogórek szklarniowy,
  • sól, pieprz;

Sposób przygotowania:

Warzywa drobno pokroić i koperek i natkę posiekać. Wymieszać z jogurtem i kefirem. Doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce.

Czy wiesz, że... Nowalijki, ze względu na zawarte w nich azotany, nie mogą stanowić jedynego źródła witamin i mikroelementów, ponieważ trzeba by było zjeść ich ogromne ilości, by pokryć zapotrzebowanie na dane substancje. Nie należy ich natomiast unikać, bowiem są dobrym dodatkiem do potraw, a w mniejszych porcjach z pewnością nam nie zaszkodzą.

Redakcja poleca

REKLAMA