fot. Fotolia
Po pierwsze: natka pietruszki zawiera wiele witamin
W natce pietruszki znajdziemy m.in.:
- witaminę C (cztery razy więcej niż pomarańcza!),
- prowitaminę A,
- witaminy K, PP i z grupy B,
- flawonoidy,
- olejki eteryczne,
- aminokwasy,
- chlorofil,
- sole mineralne (np. magnez, żelazo, wapń czy potas),
- błonnik (40 g na 100 g).
Po drugie: działa korzystnie na zdrowie narządów wewnętrznych
Natka pietruszki:
- oczyszcza nerki i drogi moczowe,
- poleca się ją chorym na anemię,
- usuwa nadmiar wody z organizmu,
- zmniejsza napięcie mięśni gładkich,
- wzmacnia wzrok,
- poprawia trawienie,
- działa moczopędnie i wiatropędnie,
- pomaga w problemach z wątrobą,
- polecana przy reumatyzmie, skąpomoczu, kamieniach moczowych, wzdęciach, problemach z prostatą, zakażeniach, gorączce czy bolesnych miesiączkach.
Po trzecie: pomaga wzmacniać odporność
Aby wzmocnić odporność za pomocą natki pietruszki, można przygotować z niej napar. Jego przygotowanie jest bardzo proste.
Potrzebujemy:
- 25 g natki,
- pół litra wody,
Natkę zalewamy wodą i gotujemy przez 3 minuty. Odstawiamy na 15 minut do wystygnięcia. Pijemy jedną czwartą szklanki trzy razy dziennie przed jedzeniem.
Zobacz też: Pietruszka jako przyprawa
Po czwarte: natka pasuje do różnych dań
Natkę możemy wykorzystać zarówno do sałatek i kanapek, jak i dań obiadowych, a nawet koktajli. Świetnie pasuje do dekorowania potraw.
Przepis na koktajl z natką pietruszki
Przygotuj:
- pęczek natki,
- 2 kiwi,
- szklankę wody,
- łyżeczkę miodu,
- sok z cytryny,
- pół szklanki kiełków,
- łodygę selera naciowego.
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Koktajl jest od razu gotowy do wypicia.
Zobacz też: Sok z pietruszki - sposób na zatrzymanie młodości