Dlaczego warto jadać regularnie?

Dlaczego warto jadać regularnie?

Wielu osobom wydaje się, iż zjadanie mniejszej liczby posiłków, sprzyja utrzymaniu ładnej sylwetki. Najczęściej ze śniadania, czy kolacji rezygnujemy działając w dobrej wierze. Czy jednak jest to dla organizmu działanie korzystne? Dlaczego dietetycy tak często podkreślają, że zjadanie 4-5 posiłków dziennie jest ważne?
/ 22.12.2010 01:33
Dlaczego warto jadać regularnie?

Dużo posiłków = prawidłowa masa ciała

Jeśli jadamy regularnie, nasz organizm stale otrzymuje produkty będące dla niego źródłem energii. Dzięki temu nie „przestawia się na tryb oszczędny”. Omijając posiłki, głodzimy się, co powoduje spadek metabolizmu. Trudniej jest nam schudnąć, z łatwością natomiast gromadzimy dodatkowe kilogramy.

Regularne odżywianie powoduje, że nasze ciało zużywa dostarczoną wraz z posiłkami energię na bieżące potrzeby, nie dochodzi natomiast do nagromadzenia zbędnej tkanki tłuszczowej (o ile spożywane produkty nie są źródłem większej ilości kilokalorii, niż wynosi nasze zapotrzebowanie).

Polecamy: Jak dbać o włosy?

Niesłuszna rezygnacja

Najłatwiej przychodzi nam rezygnacja ze śniadań i kolacji. Omijanie pierwszego posiłku tłumaczymy najczęściej brakiem czasu z rana, ostatniego natomiast przede wszystkim dbałością o sylwetkę. Tak naprawdę sami sobie szkodzimy. Nie jedzenie śniadań powoduje spadek koncentracji, łatwe męczenie się, czy mniejszą efektywność w wykonywanej przez nas pracy. Częściej także czujemy się osłabieni.

Nie należy rezygnować również z kolacji. Jeśli zadbamy o to, aby była lekka, pożywna i jednocześnie niskokaloryczna, nasza linia pozostanie niezagrożona, mniejsze natomiast będzie ryzyko podjadania w godzinach wieczornych (dotyczy to zwłaszcza osób, które z głodu przekąszają coś tuż przed zaśnięciem, kiedy organizm ma praktycznie zerowe szanse na spalenie energii).

Zalety regularnego odżywiania:

  • Lepsze odczuwanie sytości, co przekłada się na rzadsze podjadanie między posiłkami, a także sięganie po niezdrowe, a jednocześnie mające na celu szybkie zaspokojenie głodu produkty (słodkie drożdżówki, batony etc.),
  • Wypracowanie nawyku zjadania posiłków o stałych porach, usprawnia pracę m.in. układu pokarmowego,
  • Utrzymanie koncentracji na właściwym poziomie, usprawnienie procesów myślowych,
  • Zachowanie dobrego samopoczucia (niejeden z nas zauważył, że głód potęguje rozdrażnienie i nerwowość),
  • Utrzymanie ładnej sylwetki, gdyż organizm nie odkłada energii dostarczonej wraz z posiłkami w postaci tkanki tłuszczowej,
  • Zapobieganie spadkowi przemiany materii.

Polecamy: Jak utrzymać równowagę energetyczną?