Jak utrzymać równowagę energetyczną?

Wyniki badań potwierdzają, że najlepsze odchudzanie, to odchudzanie stopniowe /fot. Shutterstock
Układ odpornościowy działa najlepiej, kiedy człowiek spożywa tyle kalorii, ile mu trzeba — ani nie za dużo, ani nie za mało. Sprawa komplikuje się, jeśli chcemy się odchudzać. Jak zachować równowagę między ilością kalorii, wysiłkiem a planem dietetycznym?
/ 25.11.2010 14:23
Wyniki badań potwierdzają, że najlepsze odchudzanie, to odchudzanie stopniowe /fot. Shutterstock

Wahania kalorii

Nadmierne spożycie kalorii może zaszkodzić w wytwarzaniu komórek układu odpornościowego w drodze zwiększenia produkcji komponentów zwanych prostaglandynami, które hamują rozwój limfocytów T. Mniejsza liczba limfocytów T patrolujących organizm zwiększa szanse antygenów na udany atak.

Z drugiej strony, zbyt małe spożycie kalorii może być równie szkodliwe. Dowiedziono już niejednokrotnie, iż intensywne diety odchudzające, anoreksja lub niedobory substancji odżywczych zwiększają podatność na infekcje. Przejście na drakońską dietę lub głodzenie się to pewny sposób na obniżenie swojej odporności. Dzieje się tak dlatego, że kiedy człowiek się głodzi, jego organizm dochodzi do wniosku, że znalazł się w tarapatach, i zaczyna pompować do krwiobiegu hormony stresu, które nie tylko zakłócają poziom cukru we krwi, lecz także wywierają negatywny wpływ na odporność.

Jaka metoda odchudzania jest najlepsza?

Wyniki badań potwierdzają, że najlepsze i najbardziej skuteczne odchudzanie, jeśli mamy zbędne kilogramy, to odchudzanie stopniowe.

Warto pamiętać, że schudnięcie o więcej niż 1 kilogram tygodniowo niekorzystnie odbija się na limfocytach T, które odpowiedzialne są za wykrywanie chorych lub obcych komórek.

Jo-jo zwiększa ryzyko chorób

W roku 2007 na Uniwersytecie Kalifornijskim przeprowadzono badania (jak dotąd są to najszerzej zakrojone badania na temat odchudzania), które wykazały szkodliwość odchudzania się z tendencją do na przemian gubienia i odzyskiwania kilogramów nadwagi. Obserwowany efekt jo-jo zwiększa ryzyko zawałów serca, udarów i cukrzycy.

Głodzenie się lub niezapewnianie organizmowi substancji odżywczych potrzebnych mu do zwiększenia odporności i przemiany materii (spalania tłuszczu) nie tylko zwiększa ryzyko zapadania na grypę czy przeziębienie, lecz także w sposób niemal nieunikniony doprowadzi do odzyskania utraconych kilogramów (efekt jo-jo).

Nadwaga może osłabiać odporność, ale nie próbuj poprawić swojej sytuacji, decydując się na drakońską dietę, bo to może jeszcze bardziej pogorszyć sprawę. Jeśli w Twoim przypadku wskazane jest zrzucenie nadwagi, akcję odchudzania zaplanuj tak, aby przez tydzień zrzucić nie więcej niż 0,5 – 1 kg.

Spróbuj utrzymać równowagę energetyczną, spożywając zdrowe posiłki i zwiększając ilość ćwiczeń fizycznych.

Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.

Redakcja poleca

REKLAMA