Aby stwierdzić, w jaki sposób żywność jest powiązana z grupami krwi, dr D’Adamo i jego asystenci, stosując metody laboratoryjne i kliniczne, przeanalizowali tysiące składników naszej diety. Następnie wytypowano składniki diety najbardziej wskazane i najbardziej niekorzystne dla przedstawicieli każdej z grup.
Dr D`Adamo w efekcie doszedł do wniosku, że grupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, choroby, długowieczności, witalności i odporności psychicznej. Decyduje o naszej podatności na choroby, upodobaniu do żywności, a nawet o rodzaju korzystnych dla zdrowia ćwiczeń. Jest także jednym z głównych czynników wpływających na bilans energetyczny organizmu, skuteczność, z jaką spala on kalorie oraz reaguje na stres. Grupa krwi być może ma nawet wpływ na osobowość.
To nowe podejście do odżywiania i stylu życia ma coraz więcej zwolenników. Jedyną jego trudno- ścią jest… spamiętanie produktów żywnościowych, które są dla nas odpowiednie. Ale przecież dla chcącego nic trudnego. Na początek przy doborze składników posiłku możemy zaglądać do wykazu (patrz – sąsiednie strony), a z czasem nauczymy się na pamięć listy tego, co dla naszego organizmu jest najzdrowsze.
Korzyści wynikające ze stosowania tej diety
1. Utrata zbędnych kilogramów. Zaczynamy wreszcie panować nad swoją wagą, gdyż organizm nie musi już tracić energii na eliminowanie żywności źle trawionej lub dla niego toksycznej ani wypłukiwać lub odkładać w tkance tłuszczowej nagromadzonych toksyn.
2. Uniknięcie wielu dolegliwości, takich jak: – zaburzenia procesu trawiennego powodującego wzdęcia; – zapalenie wyściółki przewodu pokarmowego; – zwolnienie tempa przemiany materii; – osłabienie procesu produkcji insuliny; – zaburzenie równowagi hormonalnej powodujące zatrzymanie wody w organizmie.
3. Zwiększenie odporności organizmu, a tym samym łatwiejsze unikanie wirusów i infekcji.
4. Spowolnienie procesu starzenia poprzez unikanie czynników powodujących pogarszanie stanu komórek.
5. Wspomaganie organizmu w walce z chorobami zagrażającymi życiu: sercowo-naczyniowymi, cukrzycą, niewydolnością wątroby, nowotworami.
Cztery grupy — cztery style
Grupa 0 jest najstarsza
Posiada ją aż 43 proc. całej populacji ludzkiej. Grupę 0 w skrócie można nazwać grupą myśliwych, a to dlatego że nasi praprzodkowie, aby zdobyć pożywienie, musieli polować. Osoby z grupą 0 są wytrzymałe fizycznie i potrzebują zwiększonej dawki ćwiczeń, aby utrzymać właściwą sylwetkę. Mięso w ich diecie jest oczywiście jednym z najważniejszych produktów. Jajka mogą natomiast jadać sporadycznie. Posiadacze grupy 0 raczej nie tolerują produktów pszenicznych, dlatego najłatwiej jest im pozbyć się kilku zbędnych kilogramów, jeśli z diety wyeliminują białą mąkę. Zalecane są warzywa, szczególnie te zawierające wit. K (szpinak, sałata rzymska, brokuły) i soki warzywne (owocowe często wywołują nadkwasotę). U osób z grupą 0 często spotyka się nietolerancję na białka pochodzenia roślinnego i produkty mleczne.
WSKAZANE PRODUKTY:
baranina, cielęcina, dziczyzna, wołowina, dorsz, halibut, łosoś, makrela, szczupak, tuńczyk, pestki dyni, orzechy włoskie, siemię lniane, gryka, orkisz, ryż, żyto, proso, boćwina, brokuły, cebula czerwona, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta włoska, pietruszka, por, rzepa, rzeżucha, sałata rzymska, szpinak, figi, morwa, śliwki. LEPIEJ UNIKAĆ:
kawioru, łososia wędzonego, owoców morza, suma, śledzia marynowanego, chudego lub 2-proc. mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, wszystkich pozostałych odmian sera, serwatki, maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzeszków nerkowca, pistacjowych i ziemnych. .
Grupa A to typ rolnika
Powstała 15–25 tysięcy lat temu, gdy część ludzkiej społeczności przestawiła się na bardziej rolniczy tryb życia. Człowiek z tą grupą krwi to wegetarianin z urodzenia. Najlepiej służą mu produkty najmniej przetworzone, świeże, w naturalnej postaci. Osoby z grupą krwi A mają za mało kwasów żołądkowych, przez co słabo trawią białka mięsa. Również nabiał jest słabiej trawiony przez ich układy pokarmowe. Aby dobrze funkcjonować, nie potrzebują dużych ilości tłuszczów. Natomiast wskazane są dla nich zboża i warzywa. Najlepsza dieta dla osób z grupą krwi A to nastawiona na owoce i warzywa.
WSKAZANE PRODUKTY: dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieja, szczupak, ślimaki, mleko sojowe, ser sojowy (tofu), masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni, siemię lniane, fasola czarna, fasola pinto, soczewica czerwona i zielona, gryka, owies, chleb sojowy, wafle ryżowe, mąka i makaron ryżowy, brokuły, cebula czerwona i biała, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta włoska, karczochy, kiełki lucerny, marchew, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, ananas, borówki amerykańskie, czarne jagody, cytryny, figi świeże i suszone, grejpfruty, jeżyny, morele świeże i suszone, rodzynki, śliwki świeże, suszone wiśnie, żurawina.
LEPIEJ UNIKAĆ: halibuta, homara, kałamarnicy, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, ostryg, dużych ilości mleka, lodów, masła, maślanki, sera, kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, bakłażana, fasolki limeńskiej, kapusty, bananów, mandarynek, mango, melona kanta-lupa, melona miodunka, orzechów kokosowych, papai, pomarańczy, rabarbaru.
Grupa B to koczownik, nieco przypomina grupę 0
Osoby z grupą krwi B odziedziczyły po przodkach siłę, dzięki której z powodzeniem opierają się chorobom cywilizacyjnym (rak, choroby serca). Dieta dla grupy krwi B jest zrównoważona i urozmaicona, obejmuje szeroki wachlarz żywności. Zawiera wszystko, co najlepsze w królestwie roślin i zwierząt. W diecie wskazany jest nabiał i owoce morza (zwłaszcza ryby morskie). Osoby z grupą krwi B powinny natomiast wystrzegać się orzechów ziemnych, sezamu i słonecznika oraz soczewicy, ponieważ zaburzają one produkcję insuliny.
WSKAZANE PRODUKTY: dziczyzna, baranina, jagnięcina, królik, dorsz, flądra, łosoś, halibut, makrela, jesiotr, szczupak, chude mleko, jogurty, kefir, owcze mleko, ser, oliwa z oliwek, owies, proso, otręby owsiane i ryżowe, mąka owsiana i ryżowa, płatki owsiane, wafle ryżowe, bakłażan, botwinka, brokuły, brukselka, buraki, gorczyca, grzyby shitake, kapusta: biała, chińska i czerwona, kalafior, marchew, pasternak, papryka (czerwona, jalapeno, zielona i żółta), pietruszka, rzeżucha, ziemniaki, ananas, banany, jeżyny, papaja, śliwki świeże, winogrona.
LEPIEJ UNIKAĆ: bekonu, gęsi, kaczki, kurczaka, kuropatwy, przepiórek, szynki, wieprzowiny, ostryg, ośmiornicy, raka, sardeli, skrzydlaka, skalnika, ślimaków, węgorza, żab, sera blue, masła sezamowego, masła słonecznikowego, masła z orzeszków ziemnych, maku, nasion sezamu, orzeszków pinii, orzeszków pistacjowych, orzechów laskowych, orzecha nerkowca, orzeszków ziemnych, pestek dyni, pestek słonecznika, fasoli czarnej, groszku „czarne oczko”, ciecierzycy, fasoli pinto, soczewicy amerykańskiej, soczewicy czerwonej, soczewicy zielonej, amarantu, gryki, jęczmienia, kaszy, mąki kukurydzianej, otrębów pszennych, płatków kukurydzianych, płatków „siedem zbóż”, przetworów pszennych, żyta, bułek pszennych, bułek kukurydzianych, bułek z otrąb pszennych, chleba wieloziarnistego, 100-proc. chleba żytniego, chrupek żytnich, pieczywa z mąki durum, pełnopszennego chleba, dzikiego ryżu, kaszy gryczanej, kaszy kukurydzianej, kaszy kuskus, mąki glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki żytniej, pszennej mąki durum, granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych oraz rabarbaru.
Grupa AB – enigma
Grupa krwi AB powstała 1000–1500 lat temu z połączenia skrajnej, wrażliwej grupy A z bardzo zrównoważoną grupą B. Większość żywności, która jest zalecana lub niewskazana w grupach A i B, będzie również oddziaływać odpowiednio: korzy-stnie lub niekorzystnie, w przypadku grupy AB. Dla osób z grupą krwi AB jest bardzo wskazany nabiał, a szczególnie skwaśniałe produkty takie jak jogurt, kefir i niskotłuszczowa kwaśna śmietanka.
WSKAZANE PRODUKTY: baranina, indyk, jagnięcina, królik, pstrąg tęczowy, sardynka, sola, szczupak, troć, tuńczyk, ślimak, jajka (kurze), jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana (chuda), mleko kozie, ser farmer, ser feta, ser kozi, ser mozzarella, ser ricotta, serek wiejski, kasztany, masło z orzeszków ziemnych, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, fasolka czerwona, fasola czerwona soi, fasolka pinto, soczewica zielona, pieczywo chrupkie wasa, chrupki żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe, dziki ryż, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż basmati, ryż biały, ryż brązowy, bakłażany, brokuły, burak czerwony i jego liście, czosnek, gorczyca, kalafior, kiełki lucerny, mniszek lekarski, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, serek tofu, słodkie ziemniaki, agrest, ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, kiwi, malinojeżyna, śliwki, wiśnie, winogrona, żurawina.
LEPIEJ UNIKAĆ: bananów, mango, granatów, guawy, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, awokado, fasoli limeńskiej, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, papryki, rzodkiewki, kaszy gryczanej, makaronu z karczocha, makaronu soba, mąki jęczmiennej, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych, kaszy, masła sezamowego, masła słonecznikowego, maku, nasion sezamu, orzechów laskowych, pestek dyni, pestek słonecznika, lodów, masła, sera amerykańskiego, sera parmezan, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków.