1
z
12
fot. Dreamstime
RAK Osoby spod tego znaku to urodzeni kucharze, bardzo lubią gotować. Zwykle spożywają obfite posiłki, co sprawia, że mają skłonności do tycia. Talenty kulinarne powinny wykorzystywać w celu przyrządzania bardzo urozmaiconych posiłków, w których nie powinno zabraknąć surówek i gotowanych warzyw. Rakom zaleca się zróżnicowaną dietę, bogatą
w warzywa i ziarna różnych zbóż oraz krewetki i algi morskie zawierające jod. Z owoców polecane dla nich są brzoskwinie, morele, winogrona. Raki powinny zachowywać umiar w jedzeniu!
2
z
12
fot. Dreamstime
LEW lubi urozmaiconą żywność, kocha słodycze. Często
jego potrawy są zbyt tłuste i kaloryczne. Niestety, podjada między posiłkami. Lwom zaleca się niskoenergetyczną dietę. Powinny ograniczyć tłuszcze, a w zamian przekonać się do gotowanych i surowych warzyw. Lwy potrzebują dużo magnezu. Dlatego na ich stołach powinno pojawiać się dużo daktyli, fig, migdałów, kapusty
i czarnej rzepy.
3
z
12
fot. Dreamstime
PANNA zwykle
interesuje się zdrowym odżywianiem. Lubi być fit. Jej dieta zwykle jest różnorodna i bogata
w odżywcze składniki. Panny z przekonania sięgają po
niskotłuszczowe pokarmy oraz dużo
warzyw i owoców, a wszystko to jest bardzo korzystne dla ich zdrowia i uzupełnia zapotrzebowanie na witaminy. Dla Panien błogosławieństwem są
również produkty mleczne, które
uzupełniają niedobory wapnia.
4
z
12
fot. Dreamstime
WAGA Osoby spod tego znaku dałyby się za słodycze
i łakocie pokroić. Zwykle żyją w dużym pośpiechu i nie zwracają uwagi na to, co jedzą. A to prowadzi do dolegliwości żołądkowych. Dlatego Wagom poleca się rozważne i regularne odżywianie.
W ich menu powinno znaleźć się mniej tłustych potraw, mniej mięsa i wędlin,
a więcej owoców i warzyw: cebuli,
szpinaku, buraków. Niedobór fosforu warto uzupełniać, jedząc przynajmniej raz w tygodniu potrawy rybne. Należy pić dużo wody mineralnej.
5
z
12
fot. Dreamstime
SKORPION
Tak jak zmienne bywają Skorpiony
w nastrojach, tak
i często zmienna jest ich dieta. Należy dążyć do tego, aby odżywiać się regularnie i nie przejadać się. Dieta Skorpionów musi zawierać dużo błonnika, ziaren zbóż, orzechów. Powinny ograniczyć spożycie mięsa
i wędlin, zwiększyć natomiast – warzyw, makaronów i ryżu. Skorpionom często brakuje magnezu i żelaza, więc wątróbka, jajka, szpinak, cebula są jak najbardziej wskazane. Skorpiony nie powinny również zapominać o przyprawach ułatwiających trawienie.
6
z
12
fot. Dreamstime
STRZELEC Zodiakalne Strzelce nie przejmują się
dietą. Zwykle jedzą tłuste potrawy, nie stronią od alkoholu, a wszystko to może się skończyć chorobami układów: pokarmowego i krążenia. Ich dieta powinna zawierać dużo witaminy C, zaleca się
też jedzenie dużej ilości owoców cytrusowych, szczególnie grejpfrutów
oraz pomidorów, cebuli oraz czosnku. Korzystny wpływ na zdrowie Strzelców mają owoce jagodowe: truskawki, maliny, czarne jagody, czereśnie. Osoby spod znaku Strzelca powinny pić dużo wody mineralnej i soków owocowych.
7
z
12
fot. Dreamstime
KOZIOROŻEC Urodzeni w tym znaku kochają tradycyjną kuchnię, nie należą
do grona kulinarnych eksperymentatorów. Do nowych smaków podchodzą raczej z rezerwą. Ale wszystko będzie w porządku, jeśli tradycyjną dietę wzbogacą gotowanymi i surowymi warzywami oraz owocami, które wspomagają pracę przewodu pokarmowego. Produkty bogate w wapń, takie jak żółty ser, twaróg, jogurt, to obowiązkowe składniki menu Koziorożca. A najważniejsze zalecenia to: nie przejadać się i jeść posiłki regularnie. Uważać na wagę, bo Koziorożce wykazują skłonności do tycia.
8
z
12
fot. Dreamstime
WODNIK Zodiakalne Wodniki rzadko
odżywiają się zdrowo. Tłuste potrawy, jedzone szybko i byle jak nie wpływają korzystnie na samopoczucie Wodnika. Więcej owoców w diecie, szczególnie jabłek i pomarańczy oraz dużo gotowanych warzyw – to postulat żywieniowy dla osób urodzonych w tym znaku. Powinny unikać tłustych, ciężkich sosów
i kalorycznych mięs. Wodniki muszą wystrzegać się czekolady i innych słodyczy. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć za to kasz oraz produktów mlecznych.
9
z
12
fot. Dreamstime
RYBY Osoby spod tego znaku przede wszystkim powinny jadać regularnie posiłki – bez pośpiechu,
o oznaczonej porze. Ponieważ mają skłonności do problemów z żołądkiem, nie wolno im się przejadać. Ciężkie potrawy kuchni tradycyjnej (mięsa w zawiesistych sosach, podroby, pyzy i kluski) powinny zniknąć z menu Ryb. Wskazane są owoce morza, a szczególnie ryby bogate w witaminy A i D. W diecie koniecznie muszą się znaleźć produkty mleczne takie jak jogurt, kefir, twaróg. Ryby powinny pić jak najwięcej wody mineralnej
i soków.
10
z
12
fot. Dreamstime
BARAN to odkrywca, chętnie próbuje potraw z całego świata. Lubi egzotyczne owoce. Ostre przyprawy, cebula i czosnek są nieodzowne w jego kuchni. Na stołach Baranów nie powinno zabraknąć warzyw i owoców oraz kapusty, ziemniaków, szpinaku, bananów i orzechów. Osoby spod tego znaku
powinny unikać konserwowanej żywności.
O słodyczach Barany raczej łatwo zapomną, bo za nimi nie przepadają. Lepiej by było, gdyby utrzymywały dobrą kondycję, gdyż trudno im schudnąć i przestrzegać diety...
11
z
12
fot. Dreamstime
BYKI to łakomczuchy. Dlatego zwykle mają problemy z utrzymaniem zgrabnej sylwetki. Jedzenie to dla nich największa przyjemność w życiu. Aby nie dopuścić
do nadwagi, muszą bardzo się pilnować, żeby nie podjadać między posiłkami! Osoby urodzone w tym znaku powinny w menu uwzględnić dania kuchni chińskiej, w której stosuje się dużo ostrych przypraw, pobudzających leniwy układ
trawienny Byków do pracy. Tłuste sosy
i pieczone mięsa nie są wskazane. Dieta
Byka powinna zawierać błonnik: sałatę, jabłka, winogrona, muesli, płatki jęczmienne. Sprawność fizyczną Byk zachowa, regularnie spacerując i pływając w basenie.
12
z
12
fot. Dreamstime
BLlŹNIĘTA nie lubią gotować
i zwykle jedzą posiłki w biegu. Z Bliźniętami nie pobiesiadujesz! Ponieważ mają problemy z trawieniem, zaleca się im jedzenie w spokoju, bez pośpiechu. Aby uzupełniać zapotrzebowanie na fosfor, wskazane są dla nich ryby, chude mięso oraz surowe i gotowane warzywa, najlepiej w postaci surówek oraz sałatek owocowo-warzywnych.