Dla poszczególnych grup krwi opracowano specjalne zalecenia dietetyczne. Na tym jednak nie koniec. Oprócz jedzenia ważna jest aktywność fizyczna – powinna być różna dla osób mających różne grupy krwi. Zdaniem autora diety, dr. Jamesa D’Adamo, nie wszystkie rodzaje wysiłku fizycznego (podobnie jak nie wszystkie pokarmy) służą zdrowiu każdego z nas. Poznaj zasady rządzące tą niezwykłą, a zaskakująco prostą w stosowaniu dietą. Warunkiem powodzenia jest ścisłe przestrzeganie jej reguł. Są inne dla każdej grupy krwi:
Grupa 0
Tę grupę ma prawie połowa z nas (43 proc.). Ludzie ci mają w żołądku więcej kwasów trawiennych niż pozostali. Dlatego łatwo trawią produkty zawierające dużą ilość białka, np. mięso i ryby.
To możesz jeść: mięso wołowe, cielęcina, drób, ryby, masło, ser feta, kasza gryczana, kasza jęczmienna, ryż, chleb razowy, makaron ryżowy, fasola, soja, brokuły, cebula, kapusta, papryka, szpinak, śliwki, buraki, cukinia, marchew, pomidory, sałata, tofu, banany, cytryny, porzeczki, winogrona, grejpfruty, jabłka, sól jodowana, zielona herbata.
Z tego zrezygnuj: wieprzowina, białe pieczywo, ciastka z mąki pszennej, kukurydza, mleko, żółty ser, ziemniaki.
Jaki ruch najlepszy? Intensywny! Aerobik, pływanie, jogging, rower, taniec, ćwiczenia na siłowni.
Grupa A
To przeciwieństwo mięsożernej grupy O (grupę A ma ok. 30 proc. ludzi). Niski poziom kwasów żołądkowych nie sprzyja dobremu trawieniu mięsa. Ludzie z grupą A doskonale natomiast przyswajają węglowodany (z wyjątkiem ziarna pszenicy) i warzywa, powinni zaś unikać pokarmów zawierających dużo tłuszczu.
To możesz jeść: drób, ryby, kefir, jogurt, ser owczy, soja, soczewica, fasola, kasza gryczana, kasza jęczmienna, kukurydza, ryż, brokuły, marchewka, sałata, szpinak, cukinia, jagody, jeżyny, śliwki, grejpfruty, cytryny, ananasy, winogrona, jabłka, gruszki, zielona herbata, kawa.
Z tego zrezygnuj: wieprzowina, wołowina, śledzie, mleko, masło, ser żółty, ser biały, białe pieczywo, makaron, papryka, pomidory, kapusta, ziemniaki, banany, pomarańcze, coca-cola, herbata, piwo.
Jaki ruch najlepszy? Wyciszający, odprężający. Co najmniej 3 razy w tygodniu zafunduj sobie trening relaksujący np. pływanie, taniec.
Grupa B
Jeśli jesteś wśród niewielu (zaledwie 18 proc.) ludzi z tą grupą krwi, masz wyjątkowo dużą odporność. Dotyczy to także schorzeń przewodu pokarmowego. Doskonale przyswajasz zarówno mięso, mleko i produkty pochodzenia mlecznego, jak i węglowodany. Jedyne, czego powinnaś unikać, to pomidory i produkty o wysokim indeksie glikemicznym, a więc takie, które sprzyjają szybkiemu uwalnianiu się cukru do krwi.
To możesz jeść: cielęcina, indyk, wołowina, ryby morskie, jajka, ser biały i żółty, jogurt, mleko, ryż, soja, fasola, makaron, brokuły, brukselka, buraki, papryka, kapusta, ziemniaki, marchew, cukinia, ogórek, banany, winogrona, cytrusy, śliwki, jabłka, zielona herbata, mięta.
Z tego zrezygnuj: wieprzowina, kurczak, soczewica, kasza gryczana, kukurydza, produkty pszenne, orzeszki ziemne, pestki dyni, nasiona sezamu, tofu, coca-cola, napoje gazowane.
Jaki ruch najlepszy? Na zmianę intensywny i relaksujący, np. aerobik, tenis, joga, spacery, jazda na rowerze.
Grupa AB
Ta grupa jest najrzadziej spotykana (tylko 5 proc.). Należą do niej ludzie wrażliwi, podobnie jak osoby z grupą A. Ich żołądki wytwarzają niewystarczające ilości kwasu żołądkowego, co często bywa przyczyną kłopotów z trawieniem i złego samopoczucia. Dlatego osoby z tą grupą krwi powinny jeść kilka (nawet pięć) razy dziennie, w niewielkich porcjach. Należy również ograniczyć produkty ciężkostrawne. Ryby, mleko i sery są natomiast wskazane. Ważna jest duża ilość jogurtu czy kefiru, pomocnych w trawieniu.
To możesz jeść: wszystkie produkty zalecane dla grupy B z uwzględnieniem ograniczeń dla grupy A.
Z tego zrezygnuj: kasza gryczana, kukurydza w każdej postaci, ocet, ostre przyprawy.
Jaki ruch najlepszy? Ćwiczenia intensywne, np. aerobik, na zmianę z relaksującymi, np. pływaniem, spacerami.
Co sądzi ekspert?
Dieta dr. D’Adamo wydaje się mało wiarygodna, nie ma bowiem naukowego uzasadnienia. Opiera się jedynie na subiektywnych odczuciach osób, które ją stosują. Nie może być zaakceptowana przez lekarzy i dietetyków, eliminuje bowiem wiele wartościowych produktów spożywczych. Jedyne, z czym się zgadzam, to ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i wieprzowiny. Jak także zalecam pacjentom zmniejszenie spożycia tych produktów.
Sądzę, że entuzjastyczne opinie ludzi stosujących tę dietę wiążą się z utratą wagi. Znamy jednak wiele osób, które postępują dokładnie na odwrót niż zaleca dr D’Adamo i czują się świetnie.
Oni stosują tę dietę
Krzysztof Opaliński, fotograf
Dlaczego zdecydowałem się na tę dietę?
Dokuczały mi bóle brzucha i zacząłem tyć. Mam grupę A, więc musiałem zrezygnować np. z mięsa, mleka i serów. Nie było łatwo. Jednak już po miesiącu poczułem się lepiej i do dziś czuję się świetnie. Mniej jem (nie mam takiego apetytu jak kiedyś), dzięki czemu schudłem 4 kilogramy. Polecam wszystkim tę dietę!
Alicja Kowalska, stylistka
Mam grupę 0, odstawiłam więc wieprzowinę, produkty pszenne, ziemniaki, nabiał pochodzenia krowiego. Jem mięso wołowe i drób, ryby, warzywa, kasze, ryż. Już po 2 miesiącach schudłam ok. 5 kilo. Dieta jest mniej kłopotliwa niż sądziłam. Mniej jem, ustąpiły objawy alergii, jestem spokojniejsza. Ale chcę zbadać krew, aby stwierdzić, czy ta dieta na pewno mi służy.
Aleksandra Barcikowska