Opinia dietetyka: dieta przy niedoczynności tarczycy
Objawy niedoczynności tarczycy
- apatia i senność
- chrypka
- suchość skóry, łamliwość paznokci, wypadanie włosów
- przybieranie na wadze niemal z dnia na dzień
- częste zaparcia
- obrzęki całego ciała
Dieta przy niedoczynności tarczycy - główne zasady
- Jedz ryby morskie 2–3 razy w tygodniu
Są najbogatszym źródłem jodu, a dodatkowo dostarczają kwasy tłuszczowe omega-3. Poprawią kondycję włosów i skóry, mogą łagodzić stany zapalne, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi. Ci, którzy za nimi nie przepadają oraz wegetarianie, mogą jeść także glony lub wodorosty.
- Unikaj goitrogenów
Substancje te utrudniają przyswajanie jodu. Do produktów bogatych w nie należą: soja, tofu, gorczyca, rzodkiewki, chrzan, gruszki, truskawki, orzeszki ziemne i piniowe.
- Ograniczaj warzywa krzyżowe
One też zawierają goitrogeny, ale częściowo tracą je podczas gotowania (bez przykrywki). Brukselkę, kapustę, brokuły, kalafior czy rzepę możesz więc jeść raz w tygodniu, podobnie jak szpinak i kaszę jaglaną.Ale nie łącz ich z produktami bogatymi w jod, bo część szkodliwych związków jednak pozostaje.
- Używaj tylko soli jodowanej
Nie przesadzaj z nią jednak, bo – jak każda inna – zatrzymuje wodę w organizmie, sprzyjając powstawaniu obrzęków.
- Wybieraj produkty żytnie
Pszenica (i orkisz, który jest jej odmianą) zawiera kolejną substancję niekorzystnie działającą na funkcjonowanie tarczycy– gliadynę. Białe pieczywo, makarony i słodycze zastąp więc żytnimi lub kukurydzianymi.
- Pij 8–10 szklanek wody dziennie
Dobrze nawodniony organizm łatwiej poradzi sobie z chorobą. Wskazane są woda mineralna o dużej zawartości jodu (np. Ustronianka), soki warzywne oraz herbatki owocowe.
- Ograniczaj picie kawy i herbaty
Powodują usuwanie wody z organizmu, co pogłębia spowolnienie przemiany materii.
Dieta przy niedoczynności tarczycy - produkty zalecane
Twoimi sprzymierzeńcami są chudy nabiał, mięso i ryby. Zawarte w nich białko pobudza metabolizm. By je strawić i przyswoić organizm potrzebuje sporo energii, czerpie ją z tkanki tłuszczowej. Potrawy gotuj lub piecz bez tłuszczu – nie smaż. Wskazane są także razowe i pełnoziarniste pieczywo oraz warzywa (sałata, pomidory, marchew, natka, koperek). Mają sporo błonnika, który reguluje trawienie, utrudnia przyswajanie cholesterolu i zapobiega zaparciom.
Napisane na podstawie artykułu zamieszczonego w miesięczniku Vita