Dieta o niskiej zawartości cholesterolu powinna być podstawą żywienia osób zmagających się z hipercholesterolemią, chorobami serca, wątroby, cukrzycą, otyłością i następstwami miażdżycy naczyń krwionośnych, jak np. stany po zawałach serca i udarach mózgu.
Wymienione choroby, to choroby cywilizacyjne, którym w większości przypadków można było zapobiec. Winę za taki, a nie inny stan rzeczy, ponosimy my... Rażące błędy dietetyczne, czyli przyjmowanie nadmiaru pokarmów zawierających „złe” tłuszcze oraz deficyty ruchowe i stosowanie używek – znacząco zwiększają ryzyko rozwinięcia się patologii w naszym organizmie.
Dietę niskocholesterolową, powinny stosować te osoby, które mają problem z gospodarką lipidową i ci, którym lekarz zalecił taki sposób żywienia. Zdrowy człowiek nie ma potrzeby redukować do minimum cholesterolu w swojej diecie. Ma być ona urozmaicona i dostarczać wszelkich niezbędnych substancji – w tym także cholesterolu, który wbrew pozorom, jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania.
Szersze definicje związane z gospodarką lipidową naszego organizmu, znajdziecie tutaj:
Cholesterol – co trzeba o nim wiedzieć?
Cholesterole i trójglicerydy – cz. 2 hipolipidemia
Z czego należy zrezygnować, stosując dietę niskocholesterolową?
Produkty zwierzęce:
tłuste mięso, czerwone mięso, słonina, boczek, konserwy mięsne, tłuste wędliny, salami, wątroba, podroby, skórka z kurczaka, baranina, jaja
Smarowidła:
masło
Nabiał:
tłuste mleko, twarogi, żółty ser, śmietana, sery topione
Pieczywo:
białe pieczywo, bułki
Słodkości:
ciasta, ciastka, cukierki, lody, batoniki, czekolada mleczna i nadziewana
Potrawy:
smażone na oleju słonecznikowym, kukurydzianym, sojowym, margarynie
Szybkie jedzenie i produkty przetworzone:
frytki, hot-dogi, hamburgery, kebaby, kanapki z grilla, chipsy
Na co można sobie pozwolić, stosując dietę niskocholesterolową?
Produkty zwierzęce:
chude mięso: kurczaki bez skóry, indyk, cielęcina, mięso ryb morskich (makrela, łosoś, dorsz, tuńczyk), jedno jajko na tydzień
Smarowidła:
margaryny miękkie, specjalne margaryny dla osób z wysokim cholesterolem
Nabiał:
chude mleko i twarogi, jogurty naturalne i z owocami, kefiry, maślanki
Pieczywo i produkty zbożowe:
pieczywo: ciemne, razowe, z ziarnami zbóż
inne: kasze, ryż, otręby, płatki owsiane
Rośliny:
owoce: grapefruity, jabłka, pomarańcze, pomelo, porzeczki, żurawina, jagody, jeżyny, awokado, kiwi,
warzywa: pomidory, ogórki, cebula, czosnek, natki, brokuł, kapusta, warzywa strączkowe
orzechy: laskowe, nerkowca, włoskie
nasiona: słonecznik, dynia
Potrawy:
gotowane w wodzie, na parze, pieczone w rękawie, duszone, przyprawiane olejami: z wiesiołka, makowym, pestek winogron; sporadycznie dopuszcza się potrawy smażone na oleju rzepakowym, palmowym, specjalnej oliwie do smażenia,
Oprócz zmiany swojej diety, redukując poziom cholesterolu we krwi, nie wolno zapomnieć o wielu innych bardzo ważnych aspektach. Są to między innymi:
- zwiększenie aktywności fizycznej w miarę możliwości (spacery, pływanie, jazda na rowerze, aerobic, fitness)
- rezygnacja z używek (odstawienie papierosów, alkoholu (na tzw. „dawki profilaktyczne” czerwonego, wytrawnego wina, pozwalamy sobie wówczas, gdy jesteśmy zdrowi i nie przyjmujemy żadnych lekarstw, a także gdy nasz styl życia jest prawidłowy), narkotyków)
- rezygnacja z produktów łączących w sobie cukier, cholesterol i różne inne tłuszcze (wyroby cukiernicze wszelkiej maści)
- systematyczna kontrola poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi
- ścisła współpraca z lekarzem prowadzącym i przyjmowanie zaleconych lekarstw
- ograniczenie podaży soli w potrawach