Wybieraj soki warzywne i owocowe, do których nie dodaje się cukru i słodzików
Dzięki temu unikniesz dostarczania organizmowi „pustych kalorii”. Słodki smak soków w 100 % pochodzi z samych owoców, w których występują naturalne cukry.
Zwracaj uwagę na skład
Ważne, by znajdowały się w nim witaminy i składniki mineralne. Soki, także te z kartonu, mogą być również źródłem naturalnych związków bioaktywnych, np. bioflawonoidów i karotenoidów. Unikaj za to tych, które zawierają substancje konserwujące.
Gdy organizm jest osłabiony
Wtedy warto pić soki zawierające beta-karoten (np. marchwiowy), bowiem pomaga on wzmocnić odporność.
Pomyśl o skórze
Zawarte w sokach bioflawonoidy i karotenoidy to antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi m.in. za szybsze starzenie się skóry. A beta- -karoten zawarty w soku marchwiowym poprawi koloryt skóry, nadając jej ładny złocisty odcień.