Niezawodny na infekcje
Czosnek od wieków znany jest w różnych kulturach ze swoich prozdrowotnych właściwości. Ta roślina o intensywnym smaku i zapachu działa intensywnie jako wzmacniacz odporności stymulujący rozmnażanie białych krwinek odpowiedzialnych za walkę z infekcją, oprócz tego pobudza działanie naturalnych komórek cytotoksycznych i zwiększa wydajność produkcji przeciwciał.
Zobacz też: Wzmocnij odporność dietą
Podnoszące odporność właściwości czosnek zawdzięcza najprawdopodobniej swoim składnikom zawierającym siarkę, takim jak alicyna i siarczki, które też odpowiadają za specyficzny smak czosnku. Czosnek działa też jako przeciwutleniacz zmniejszający ilość wolnych rodników w krwiobiegu i odgrywa pewną rolę w usuwaniu potencjalnie rakotwórczych substancji i innych toksyn.
Dowodem na to może być fakt, iż w społecznościach spożywających duże ilości czosnku rzadziej występuje rak jelit. Ponadto czosnek jest przyjazny dla serca, ponieważ zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych i blokowaniu małych naczyń krwionośnych.
Dodawaj rozgnieciony czosnek do potraw duszonych, piecz go razem z mięsem lub zmiksuj go z awokado i sokiem cytrynowym, a otrzymasz przekąskę przyjazną dla układu odpornościowego.
Zobacz też: Grypa i inne jesienne infekcje
Jeśli nie lubisz smaku czosnku (albo nie chcesz, aby było go czuć w Twoim oddechu), możesz wypróbować pozbawione charakterystycznego smaku i zapachu czosnkowe kapsułki, które są sprzedawane w aptekach.
Pieczywo czosnkowe - przepis
- 1 bagietka,
- 125 g niesolonego masła,
- 50 g natki pietruszki, świeżo posiekanej,
- 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone i drobno posiekane,
- Sproszkowana papryka (niekoniecznie).
- Bagietkę pokrój na plastry o grubości 2,5 cm, ale tak, żeby nie przeciąć skórki od spodu.
- Wymieszaj razem dokładnie masło, pietruszkę i czosnek.
- Posmaruj nadkrojone plastry bagietki, ewentualnie posyp papryką.
- Złóż bagietkę, nadając jej pierwotny kształt, owiń w folię aluminiową i zapiecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.