Czosnek jako przeciwutleniacz

Związki siarki organicznej, pochodzące z czosnku mają silniejsze działanie przeciwbakteryjne, niż znane pochodne związków fenolowych.
Walczy z infekcjami, stymulując powstawanie białych krwinek. Zmniejsza ilość wolnych rodników w krwiobiegu, co czyni z niego świetny przeciwutleniacz, zapobiegający chorobom serca i nowotworom. Po prostu czosnek.
/ 20.12.2010 12:20
Związki siarki organicznej, pochodzące z czosnku mają silniejsze działanie przeciwbakteryjne, niż znane pochodne związków fenolowych.

Niezawodny na infekcje

Czosnek od wieków znany jest w różnych kulturach ze swoich prozdrowotnych właściwości. Ta roślina o intensywnym smaku i zapachu działa intensywnie jako wzmacniacz odporności stymulujący rozmnażanie białych krwinek odpowiedzialnych za walkę z infekcją, oprócz tego pobudza działanie naturalnych komórek cytotoksycznych i zwiększa wydajność produkcji przeciwciał.

Zobacz też: Wzmocnij odporność dietą

Podnoszące odporność właściwości czosnek zawdzięcza najprawdopodobniej swoim składnikom zawierającym siarkę, takim jak alicyna i siarczki, które też odpowiadają za specyficzny smak czosnku. Czosnek działa też jako przeciwutleniacz zmniejszający ilość wolnych rodników w krwiobiegu i odgrywa pewną rolę w usuwaniu potencjalnie rakotwórczych substancji i innych toksyn.

Dowodem na to może być fakt, iż w społecznościach spożywających duże ilości czosnku rzadziej występuje rak jelit. Ponadto czosnek jest przyjazny dla serca, ponieważ zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych i blokowaniu małych naczyń krwionośnych.

Dodawaj rozgnieciony czosnek do potraw duszonych, piecz go razem z mięsem lub zmiksuj go z awokado i sokiem cytrynowym, a otrzymasz przekąskę przyjazną dla układu odpornościowego.

Zobacz też: Grypa i inne jesienne infekcje

Jeśli nie lubisz smaku czosnku (albo nie chcesz, aby było go czuć w Twoim oddechu), możesz wypróbować pozbawione charakterystycznego smaku i zapachu czosnkowe kapsułki, które są sprzedawane w aptekach.

Pieczywo czosnkowe - przepis

  • 1 bagietka,
  • 125 g niesolonego masła,
  • 50 g natki pietruszki, świeżo posiekanej,
  • 2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone i drobno posiekane,
  • Sproszkowana papryka (niekoniecznie).
  1. Bagietkę pokrój na plastry o grubości 2,5 cm, ale tak, żeby nie przeciąć skórki od spodu.
  2. Wymieszaj razem dokładnie masło, pietruszkę i czosnek.
  3. Posmaruj nadkrojone plastry bagietki, ewentualnie posyp papryką.
  4. Złóż bagietkę, nadając jej pierwotny kształt, owiń w folię aluminiową i zapiecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.

Redakcja poleca

REKLAMA