Gdy dokuczają Ci wzdęcia …
Wzdęcia to problem wielu osób. Sprzyjają im potrawy tłuste (smażone), mocno przyprawione, na bazie warzyw kapustnych, strączkowych czy te, których recepturę wzbogacono o cebulę czy czosnek.
Osoby ze skłonnością do nadmiernego zatrzymywania gazów, powinny więc zrezygnować w czasie wigilijnej wieczerzy z potraw typu: smażony karp (ryba będzie delikatniejsza, jeśli przygotujemy ją metodą duszenia lub gotowania, a także w postaci galaretki), kapusta z grochem, kluski z makiem. Nie dla nich jest także kompot wigilijny (osoby mniej wrażliwe mogą spróbować kompotu odcedzonego), gdyż w skład suszu, z którego jest on przyrządzony, wchodzą śliwki i gruszki o działaniu wzdymającym.
Barszcz nie powinien zaszkodzić, jeśli przygotowany będzie bez zbędnej śmietany i zasmażki. Uszek nie należy podsmażać, najlepiej jeśli wybierzemy te, bez kapusty. Ciężko strawne są także potrawy na bazie grzybów.
Polecamy: Jak żyć bez mleka?
Gdy masz zaparcia
Wiele osób ma problem z nieregularną defekacją, tymczasem wiele spośród świątecznych potraw, może pomóc w zniwelowaniu tego problemu. Śliwki będące główną składową kompotu, kapusta – (świetne źródło błonnika, wchodzi m.in. w skład pierogów, uszek, czy po prostu spożywana jest w formie kapusty z grochem), mak jako dodatek do klusek - te wszystkie potrawy/produkty mogą usprawnić perystaltykę jelit i są wskazane dla osób, borykających się z problemem zaparć.
Korzystne jest także częste wypijanie napojów w czasie wieczerzy (niekoniecznie mocnej herbaty, gdyż wykazuje ona zdolność do „tłumienia” pracy jelit).
Gdy Twoim problemem jest nadwaga
Zachowaj umiar w wielkości porcji spożywanego jedzenia. Możesz spróbować wszystkiego, ale w rozsądnych ilościach (chyba, że nie zależy Ci na rezultatach podejmowanej diety). Korzystne będą galaretki (są niskokaloryczne, świetnie nawadniają, zawierają kolagen pomocny zwłaszcza wtedy, gdy poza stosowaniem diety, intensywnie ćwiczysz). Unikaj potraw smażonych (m.in. karpia).
Polecamy: Zdrowotne właściwości kawy
Ciasta zjadaj w ilości nie większej niż 1-2 niewielkie kawałeczki. Makowiec, czy sernik, pomimo tego, że zdrowe, są bardzo kaloryczne. Nie podjadaj bakalii, słodkie kluski dozuj w ilości 1-2 małych łyżek. Wybieraj potrawy gotowane. Niewiele kilokalorii zawiera ryba po grecku (pamiętaj, aby na talerzu znalazły się przede wszystkim warzywa).