Ile błonnika należy jeść?
- Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na błonnik wynosi około 25–40 g.
- Statystyczny Polak zjada go tylko 15 g, czyli za mało. Lekarze uważają, że jest to jedna z przyczyn otyłości, raka jelita grubego, miażdżycy i cukrzycy.
- Co w praktyce oznacza 25 g błonnika, czyli minimalna dawka, jakiej potrzebujemy? Aby pokryć takie zapotrzebowanie, trzeba by zjeść 200 g suszonych śliwek, 400 g kaszy gryczanej lub pieczywa razowego albo 1 kg brokułów. Ponieważ trudno spożyć taką ilość jednego produktu, dlatego najlepiej tak zaplanować codzienny jadłospis, aby każdy posiłek zawierał porcję warzyw, owoców, razowego pieczywa lub np. grubej kaszy.
- Przyjmuje się, że jeżeli ktoś je dziennie minimum 0,5 kg warzyw i owoców, 2 kromki razowca i 4 łyżki płatków owsianych lub 2–3 łyżki grubej kaszy, ten ma błonnika w sam raz.