Bardzo łatwo jest każdej z nas znależć milion argumentów, że... to tylko zmęczenie: "mam tyle pracy", "już od dawna nie byłam na urlopie", "to przez przedwiośnie i brak witamin", "ostatnio tak kiepsko śpię, to pewnie dlatego". Właściwie każde z tych wytłumaczeń może być prawdziwe. Jesteśmy tak bardzo zmęczone, bo tempo naszego życia z roku na rok przyspiesza. Nie mamy czasu na to, by o siebie zadbać – właściwie się odżywiać, regularnie ćwiczyć i odpoczywać. Naukowcy obliczyli, że wiele z nas poświęca w sumie tylko pół godziny na zjedzenie wszystkich posiłków ciągu dnia. A gdy na jedzenie, czyli "paliwo" dla organizmu, poświęcamy tak mało czasu, to znaczy, że w pośpiechu wrzucamy w siebie byle co. Nasz organizm nie dostaje wówczas potrzebnych mu do sprawnego działania składników.
Ponieważ cokolwiek byśmy robiły i tak nie jesteśmy w stanie nadążyć za szalonym tempem wymagań świata zewnętrznego, wzrasta w nas poziom stresu. Poczucie zmęczenia jest czerwonym światłem, które daje nam ciało. Mówi: stop, zatrzymaj się, nie mam już siły! Jeśli zwrócisz na nie należytą uwagę i poświęcisz czas na relaks: wyśpisz się, wybierzesz do kina czy na wycieczkę do lasu – zregenerujesz siły i wrócisz do codzienności z nowym zapasem energii.
koktajl malina
Koktajl jabłkowo-malinowy
Zmiksuj szklankę malin (moga być z mrożonki) z 1-2 jabłkami - najlepsze są kwaśne np. szare renety czy bojkeny. Możesz dodać łyżeczkę miodu.
Superdodatek: łyżeczka pierzgi
Naturalna pierzga to specjalnie przetworzony i zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy. Dzięki temu, że został on poddany procesom fermentacji, jest lepiej przyswajalny i zyskuje o wiele większą wartość niż zebrany prosto z kwiatka. Pierzga to prawdziwy fenomen w świecie natury. Zawiera mnóstwo witamin m.in. A, z grupy B, C, D, E, PP, a także składniki mineralne: potas, magnez, krzem, siarkę, selen, żelazo. Ma ok. 12 proc. łatwoprzyswajalnego białka a także mnóstwo peptydów. Kuracje z zastosowaniem pierzgi są skutecznym sposobem na wzmocnienie odporności organizmu (zwiększa ona liczbę limfocytów) oraz zapobieganie anemii (wpływa na liczbę czerwonych ciałek krwi i poziom żelaza). Mogą być stosowane przez rekonwalescentów w celu szybszej regeneracji po chorobie. Polecany jest również w celu oczyszczenia organizmu, ułatwia bowiem wydalanie wszelkiego rodzaju toksyn i przyspiesza przemianę materii.
koktajl ananas
Koktajl ananasowy
Zmiksuj ćwiartkę świeżego ananasa z jedną brzoskwinią (może być z puszki).
Superdodatek: 50 ml soku z zielonego jęczmienia (lub łyżeczka sproszkowanego)
To skoncentrowane źródło witamin. Zrobiony jest z młodego, dopiero kiełkujacego ziarna – każde jego źdźbło zawiera pełen zestaw aminokwasów, enzymów, witamin i soli mineralnych (m.in. żelaza, fosforu, wapnia). Ale za najbardziej wartościowy dla nas składnik uważany jest chlorofil – barwnik, który swą budową chemiczną bardzo przypomina krew (nazywa się go również zieloną krwią). Udowodniono, że oczyszcza on nerki, wątrobę, leczy anemię i wzmacnia organizm. Sok z młodego jęczmienia działa także zasadotwórczo na organizm, dlatego polecany jest jako sposób na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej, np. dla osób jedzących dużo mięsa czy słodyczy.
koktajl awokado
Koktajl z awokado
Zmiksuj połówkę awokado, z łyżeczką soku z cytryny i szklanką liści szpinaku (mogą być z mrożonki).
Superdodatek: łyżka nasion konopii lub łyżeczka oleju konopnego
Nasiona konopi siewnych mają idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 oraz zawierają aż 10 aminokwasów. To sprawia, że są doskonałym źródłem białka – jest ono porównywalne do białek zwierzęcych, ale nie dostarcza cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz tego nasiona konopi to bogactwo witamin i składników mineralnych – wzmacniają organizm i uzupełniają niedobory składników odżywczych. Podobne właściwości ma wyciśniety z nasion olej konopny.
koktajl rukola
Koktajl z rukoli
Zmiksuj dwie szklanki liści rukoli ze szklanką soku jabłkowego i łyżeczką soku z cytryny.
Superdodatek: pół szklanki soku z brzozy
Oskoła, czyli świeży sok z brzozy, zbierany jest wczesną wiosną po odpowiednim nacięciu pnia, konarów lub gałązek (można też kupić pasteryzowany). Płyn ma cierpko–gorzki smak i zawiera sporo węglowodanów, garbniki, kwas jabłkowy i cytrynowy oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo i miedź, a także witaminyz grupy B. Oskoła ma też dużo związków fenolowych, zwłaszcza luteoliny i kwercetyny, które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Sok dodaje energii i poprawia odporność. Wzmacnia organizm i może skutecznie zwalczać objawy wiosennego osłabienia oraz pomaga w walce z przeziębieniami.
koktajl banan
Koktajl bananowy
Zmiksuj banana ze szklanką mleka migdałowego
Superdodatek: 3 łyżki nasion chia (wcześniej namoczonych w mleku migdałowym)
Nasiona szałwi hiszpańskiej (chia) to skoncentrowane źródło energii. Zawierają dużo kwasów omega-3 oraz błonnika. Dzięki temu dają uczucie sytości na długo, a jednocześnie wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Utrzymują też prawidłowy poziom cholesterolu. Dania z dodatkiem chia warto jeść zwłaszcza przed treningami, bo energia z nich uwalnia się równomiernie przez długi czas, dzięki czemu można np. biegać dłużej bez uczucia zmęczenia. Szałwia hiszpańska ma też dużo wapnia, manganu, magnezu i cynku oraz witamin z grupy B.
koktajl marchew
Koktajl marchewkowy
Zmiksuj szklankę świeżo wyciśniętego soku z marchwi z jedną pomarańczą.
Superdodatek: łyżka proszku z surowego kakao
To produkt idealny dla osób przemęczonych i zestresowanych. Nieprzetworzone ziarna kakaowca wzmacniają serce i mózg. Dzięki zawartości flawonoli poprawiają bowiem przepływ krwi, co zwiększa dostarczanie składników odżywczych do organów wewnętrznych. Zawierają też inne silne ntyoksydanty, m.in. polifenole i katechiny. Są także bogatym źródłem magnezu, żelaza, chromu manganu i cynku oraz witaminy C (przetworzony proszek i czekolada jej nie zawierają). Mają też dużo fenyloetyloaminy, która poprawia koncentrację oraz zmniejsza łaknienie. Z kolei obecność anandamidu i tryptofanu sprawi, że po zjedzeniu kakao będziesz miała dobry humor.
koktajl jarmuż
Koktajl z jarmużu
Zmiksuj garść jarmużu (może być mrożony) z kilkoma gałązkami natki pietruszki, pomarańcza i dowolnym sokiem owocowym (jabłkowy, pomarańczowy, brzoskwiniowy)
Superdodatek: garść kiełków np. słonecznika, rzodkiewki, soi, brokułów
Podczas kiełkowania ziarna wytwarzają składniki odżywcze zapewniające im prawidłowy wzrost. Uaktywniają się wtedy również enzymy, które sprawiają, że zawarte w kiełkach węglowodany czy białka są znacznie lepiej przyswajane. Drobne roślinki zawierają komplet witamin i to w znacznych ilościach. Na przykład porcja kiełków rzodkiewek (30 g) ma tyle witaminy C co sok z całej cytryny. W młodych pędach nie brakuje też składników mineralnych (potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz selenu, litu czy chromu) oraz zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także błonnika. Kiełki są lekkostrawne i niskokaloryczne (100 g ma 40 kcal).
Na początek zadbaj jednak o dostarczenie swojemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych. W galerii znajdziesz przepisy na pyszne koktajle, które dodadzą ci enegii. Ich sekret tkwi w odpowiednim doborze produktów, ale każdy z nich ma jeszcze specjalny, sekretny dodatek! Spróbuj przez tydzień (możesz codziennie pić inny koktajl), a przekonasz się, jak wiele może zdziałać taka zmiana odżywiania!
Uwaga! Specjaliści twierdzą, że jeśli odczuwane zmęczenie narasta w czasie, staje się coraz dotkliwsze i nie zmniejsza się po odpoczynku, należy skonsultować się z lekarzem rodzinnym. Wizyta jest konieczna, gdy dołączają się objawy dodatkowe, np. nocne poty, gorączka (bez uchwytnej przyczyny typu przeziębienie), spadek wagi ciała bez zmiany diety czy też pojawiają się niepokojące symptomy, takie jak: ból, duszności czy powiększenie węzłów chłonnych.
Dlaczego jestem ciągle zmęczona?
10 składników, które dodają energii
O czym może świadczyć ciągłe zmęczenie?