warzywa, kobieta, melon

5 porcji warzyw i owoców dziennie

Choć dobrze znamy tę zasadę, rzadko się do niej stosujemy. Wydaje się bowiem bardzo trudna do realizacji. Ale to nieprawda! Powiemy ci jak tego dokonać!
/ 17.11.2009 10:55
warzywa, kobieta, melon
Kampanie edukacyjne zrobiły swoje – niemal wszyscy wiemy, że każdego dnia należy zjadać pięć porcji warzyw i owoców. Jednak czy twoje codzienne menu rzeczywiście uwzględnia to zapotrzebowanie? Zazwyczaj wygląda to tak: rano w pośpiechu zjadasz dwa tosty. Na lunch kupujesz sałatkę, a czasem do tego jakiś owoc. Warzywa na obiad? Zwykle tylko jako składnik głównego dania. Podsumujmy. Sałatka liczy się jako jedna porcja.

Owoc (jeśli jest to np. jabłko lub gruszka) stanowi kolejną. Warzywa, np. w pomidorowym spaghetti, potraktujmy jako niepełną porcję. Wnioski? Jedynie w nie-wielkim stopniu realizujesz zasadę – pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Zresztą nie ty jedna. Przeciętny człowiek zjada 2,5 porcji w ciągu dnia! Oznacza to, że nie dostarczasz organizmowi odpowiedniej ilości błonnika, witamin i minerałów. A to ma znaczący wpływ na twoje zdrowie i urodę.

To nieprawda, że 2 szklanki soku = 2 porcje owoców
Bez względu na to, ile szklanek koktajli, przecierów czy soków (owocowych lub warzywnych) wypijesz, traktuj je zawsze jako jedną porcję. Powód? Dają krótkotrwały zastrzyk energii, bo są bardzo szybko trawione. Wypijasz je, a za chwilę znów czujesz ssanie w żołądku i wilczy głód. Dlatego warto zastępować je całym jabłkiem czy marchewką! Energia ze stałego, pokarmu uwalnia się bowiem zdecydowanie wolniej, dzięki czemu dłużej czujesz się najedzona.

Uwaga! Zjadanie 5 porcji (w sumie 400 g) warzyw i owoców dziennie jest zalecane przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Dowiedziono, że ludzie, którzy odżywiają się w ten sposób, są bardziej zdrowi.

80 g ziaren - Jeśli zjesz więcej, to też jest jedna porcja! Pamiętaj, że choć mają dużo błonnika, nie dostarczą ci witamin i minerałów w takiej ilości jak warzywa i owoce.

80 g warzyw – świeżych, mrożonych lub z puszki - (wszystkie się liczą!). Jedna porcja to około trzy czubate łyżki stołowe warzyw.

szklanka (150 ml) soku owocowego - Niezależnie jaką ilość soku wypijesz, traktuj ją jako jedną porcję. Wyciśnięte owoce (lub warzywa) straciły przecież błonnik!

80 g sałatki - To porcja mieszcząca się w miseczce do deserów (możesz usypać na niej duży kopiec).

80 g owoców - Czyli tyle, ile zmieści się w garści. Mogą być świeże, suszone, mrożone lub z puszki.