Kofeina w kawie i herbacie – tabela

Najwięcej kofeiny z… herbaty

Kofeina to naturalny alkaloid szeroko rozpowszechniony w przyrodzie. Po raz pierwszy wyizolowany w 1820 r. z nasion krzewu kawowego, a w 1838 r. również z herbaty.

Ziarna kawy zawierają ok.12,8%, natomiast liście herbaty aż 23,5% kofeiny w suchej masie.

W Europie dzienne spożycie kofeiny wynosi średnio 5 kg/osobę/rok i zależy od zwyczajów żywieniowych panujących w danym kraju. W Polsce podobnie jak w Wielkiej Brytanii, głównym źródłem kofeiny w diecie jest herbata. Przeciętny Polak spożywa ok. 2 mg kofeiny dziennie w przeliczeniu na 1 kg masy ciała, czyli dwa razy mniej niż statystyczny Brytyjczyk. Zarówno Anglicy jak i Amerykanie wypijają duże ilości kawy, jednak nie spożywają jej najwięcej. W tym rankingu wyprzedzają ich zdecydowanie Skandynawowie, a dokładnie Finowie, którzy spożywają przeciętnie ok. 400 mg kofeiny dziennie, czyli prawie trzy filiżanki.

Zobacz też: Jakie są objawy przedawkowania… kawy?

Kofeina w czekoladzie, budyniu i energy drinkach

Kofeina występuje naturalnie w nasionach kawowca i kakaowca, liściach herbaty, orzechach koli i owocach drzewa bożonarodzeniowego, z którego wytwarza się chleb świętojański.

Ale nie są to jedyne źródła kofeiny w diecie, gdyż dodaje się ją do wielu produktów m. in. napojów gazowanych i energetyzujących, budyniów, słodyczy, mrożonej żywności oraz leków przeciwbólowych i przeciwgrypowych. Kofeinę spożywamy również pijąc kakao, jedząc czekoladę i inne słodycze zawierające kakao.

Zawartość kofeiny w kawie i herbacie zależy od gatunku, rodzaju, czasu zbioru i sposobu suszenia nasion oraz liści.

Tabela: Zawartość kofeiny w wybranych produktach

Produkt
Zawartość kofeiny
Herbata
12-66,9 mg/200 ml
Kawa
bezkofeinowa
Arabica
Robusta
rozpuszczalna
espresso
w proszku ("3 w 1")

 

1-6 mg/150 ml
50-120 mg/150 ml
100-250 mg/150 mg
60-70 mg/150 ml
40-110 mg/150 ml
39-78 mg/ 150 ml
Kakao
5-10 mg/250 ml
Czekolada:
mleczna
gorzka

 

20 mg/100 g
70 mg/ 100 g
Napoje typu cola
8-53 mg/250 ml
Napoje energetyzujące
30-35 mg/ 100 ml

Kofeina a zdrowie dzieci

Ze względu na wszechobecność kofeiny zdarza się, że dzieci spożywają nawet 3 mg tego związku w przeliczeniu na 1 kg masy ciała. Aby chronić zdrowie najmłodszych, ustalono zalecaną dopuszczalną dzienną dawkę kofeiny, która w USA nie powinna być wyższa niż 1 mg/kg masy ciała na dobę, w Wielkiej Brytanii 3 mg/kg masy ciała na dobę, zaś w Niemczech 2,5 mg/kg masy ciała na dobę.

W celu ochrony konsumentów, zwłaszcza tych najmłodszych, w krajach UE wprowadzono konieczność zamieszania informacji o wysokiej zawartości kofeiny na etykietach produktów, które zawierają jej więcej niż 150 mg/l.

Autor: dietetyk Agnieszka Kopacz

Polecamy: Jak czytać etykiety?