7 zasad zdrowego żywienia według Konrada Gacy
Chcesz odżywiać się zdrowo, ale nie wiesz jak? Poznaj 7 zasad zdrowego żywienia wg Konrada Gacy – trenera i eksperta ds. żywienia.


fot. Fotolia
1. Posiłki jedz regularnie
Regularność odpowiednio zbilansowanego jedzenia gwarantuje systematyczną utratę tkanki tłuszczowej. Należy pamiętać, że nie możemy ominąć żadnego posiłku! Powinniśmy jeść ich cztery lub pięć, w zależności od trybu życia.
2. Dbaj o odpowiednią kompozycję białek, węglowodanów i tłuszczów
Od tego, w jakich proporcjach dobierzemy do posiłków białka, węglowodany i tłuszcze, będzie zależeć, w jaki sposób nasz organizm będzie wytwarzał hormony. Prawidłowa gospodarka hormonalna pomaga w kontrolowaniu masy ciała.
3. Jedz królewskie śniadanie
To, co zjemy rano, będzie miało wpływ na cały dzień. W śniadaniu musi znaleźć się porcja węglowodanów i to najlepiej złożonych, o niskim indeksie glikemicznym. Nie zapominajmy też o dobrym źródle białka.
4. Jedz białkową kolację
Najlepszym pomysłem na ostatni posiłek dnia, szczególnie w czasie odchudzania, jest kolacja białkowa. Ma ona niezwykle pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną, co pomaga w odchudzaniu. Sięgnijmy po chude mięso, ryby, jajka, chudy ser biały lub specjalne proteinowe koktajle.
Zobacz także: Alkohol podczas odchudzania – pić czy nie pić?
5. Zero soli, zero cukru
Bez soli w diecie będzie można pić duże ilości wody, dzięki czemu nie tylko oczyścimy organizm, lecz także przyspieszymy metabolizm. Cukier jest szkodliwy – on nie tylko tuczy, ale przyczynia się do powstawania wielu chorób.
6. Pij wodę
Woda w kapitalny sposób przyspieszy metabolizm. To fakt potwierdzony naukowo. Systematyczne jej picie przez cały dzień może pomoc nam zwiększyć tempo metabolizmu nawet o 30 proc. Oczywiście nie pijmy jej w zbyt dużych ilościach, wystarczy jednorazowo wypić ok. 0,2 – 0,25 l.
7. Jedz odpowiednie tłuszcze
Nie wszystkie tłuszcze to dietetyczne zło. Wiele z nich usprawnia myślenie, chroni przed chorobami, a nawet pomaga leczyć serce. Najbardziej wartościowe są tłuszcze nienasycone. To one wzmacniają odporność, wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Znajdziemy je w rybach morskich, oliwie, oleju rzepakowym i lnianym oraz orzechach.
Na podstawie materiałów prasowych Synertime / Gaca System
Czytaj na forum: Jak zdrowo odżywiać się w pracy?