Wytrawne babeczki
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 2 opakowania długo dojrzewającej szynki (np. szwarcwaldzka)
- 100 g długo dojrzewającego sera np. bursztyn
- 2 jajka
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 100 g twarogu
- blaszka do muffinek (12szt)
Sposób przygotowania:
Blaszkę do muffinek wyłożyć szynką w kształcie otwartej róży, dwa plasterki na jedną babeczkę. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Starty ser, posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną kaszę, i jajkiem mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wypełniamy różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165o C z włączonym termoobiegiem i zapiekamy ok 15-20 min.
Kaszę przepłukać wrzątkiem i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodać bakalie i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlać sok jabłkowy i gotować, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawić do ostygnięcia. Dodać miód i sól do smaku. Z ostygniętej masy formować kulki.
Zobacz także: Przekąski do piwa
Orzechowe trufle z kaszy jaglanej
(przepis wykorzystany w Dzień Dobry TVN)
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej Kupiec
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g rodzynek
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
- 0,5 szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 1 szczypta soli
- 100 g łuskanych pistacji
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać wrzątkiem i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodać bakalie i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlać sok jabłkowy i gotować, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawić do ostygnięcia. Dodać miód i sól do smaku. Z ostygniętej masy formować kulki.
Polecamy: Kanapki idealne na karnawał
Autor: Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji „Gotuj o wszystko”.
Źródło materiałów i zdjęć: Cruso Public Relations.