POLECAMY

Uwodzicielski smak letnich sałatek

Lato to niepowtarzalna pora roku. Tylko wtedy mamy tak łatwy i szeroki dostęp do świeżych owoców. Dlaczego więc nie wykorzystać tego dobrodziejstwa, jak mówią młodzi „na maxa”?
Lato to niepowtarzalna pora roku. Tylko wtedy mamy tak łatwy i szeroki dostęp do świeżych owoców. Dlaczego więc nie wykorzystać tego dobrodziejstwa, jak mówią młodzi „na maxa”?
Uwodzicielski smak letnich sałatek
Kuracja witaminowa przychylna, nawet dietomaniaczkom
Nie wykorzystanie darów, jakie daje nam obficie podczas letnich miesięcy Matka Natura byłoby dosłownie grzechem. Bo konsumowanie owoców wiąże się nie tylko z niepowtarzalnymi z żadnej innej postaci walorami smakowymi, ale niesie za sobą wiele zdrowotnych korzyści dla naszego organizmu. Dziennie powinniśmy spożywać ok. 100 g świeżych owoców. Nie tylko podczas letnich miesięcy, ale właśnie w tym okresie mamy ku temu doskonałe wręcz warunki. A dostarczanie organizmowi właściwej ilości owoców oznacza jednocześnie dbałość o uzupełnianie stałego zapotrzebowania na tak niezbędne nam witaminy. Bo to właśnie owoce są ich idealnym źródłem. Witaminę A odnajdziemy w morelach, brzoskwiniach, śliwkach i w melonie. Witaminę młodości E, w papai, czarnych jagodach, nektarynkach i awokado. Witaminę B1 w ananasie, pomarańczach, białych i czarnych porzeczkach. Witaminę B2 w malinach, poziomkach, truskawkach i wiśniach. Witaminę B3 w bananach, morelach i mango. Witaminę B6 w kiwi, arbuzie i pomarańczy i witaminę C w porzeczkach, cytrynie, pomarańczy, kiwi i truskawkach. Czy nie jest to wystarczająco bogate źródło cennych witamin? Do tego owoce zawierają spore ilości wartościowych antyoksydantów, które chronią nas przed wieloma chorobami i zapobiegają starzeniu się. A w czasach, gdy większość kobiet liczy dosłownie każdą kalorie zawartą w spożywanych przez siebie potrawach, to owoce tym bardziej zyskują, bo większość z nich jest niskokaloryczna, dlatego są częstym składnikiem diet pozwalających na regulację wagi.

Biorąc pod uwagę, to, że owoce najlepiej smakują w formie lekkich, orzeźwiających sałatek przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów. Które z pewnością zaspokoją wymagania kubków smakowych niejednego amatora owoców.

Winogronowe szaleństwo
Do wykonania tej smakowitej sałatki owocowej potrzebne nam będzie: jedna duża kiść winogron czerwonych, jedna duża kiść winogron zielonych, kilka wyłuskanych orzechów włoskich, 2 garście świeżego selera naciowego pokrojonego w cienkie paseczki, połówka nieobranego jabłka z czerwoną skórką, 1 duża pomarańcza, świeżo zmielony pieprz, sól do przyprawienia, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki gęstej śmietany.
W piekarniku prażymy przez kilka minut w wysokiej temperaturze orzechy włoskie. Wyciągamy i odczekujemy, aż wystygną, po czym drobno siekamy na desce. Do dużej miski wrzucamy kolejno podzieloną na cząstki pomarańczę ( w razie potrzeby kroimy cząstki na pół, gdyby były duże), umyte i oczyszczone zielone winogrona, umyte, oczyszczone z pestek i pokrojone na połówki czerwone winogrona, startą na grubej tarce połówkę jabłka wraz ze skórką i pokrojony w paseczki seler naciowy. Dosypujemy posiekane orzechy. Następnie, jogurt naturalny i śmietanę wlewamy do kubka dodajemy sól i pieprz dokładnie mieszamy i zalewamy owoce w misce. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dajemy im 15 minut na potoczne „przegryzienie”.

Arbuzowa klasyka
Składniki konieczne do przygotowania tej sałatki letniej, jak samo jej wykonanie są bardzo proste. Jedyne, co potrzebujemy to połówkę, średniego, dojrzałego arbuza, 3 garści dojrzałych słodkich malin, trochę cukru kryształu do lekkiego oprószenia owoców i bitą śmietanę. Maliny przepłukujemy delikatnie zUwodzicielski smak letnich sałatekimną wodą i odsączamy na dużym sicie. Arbuza wykrajamy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Do misy wsypujemy najpierw warstwę pokrojonego arbuza i posypujemy cukrem, a potem warstwę malin, które także posypujemy cukrem. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 15 minut, aby się dobrze schłodziła. Po czym wyjmujemy i nakładając na salaterki dekorujemy bitą śmietaną. Mniam!

Letnie orzeźwienie
W upalny letni dzień, taka przekąska w formie sałatki doskonale odświeża i zaspokaja pragnienie. Musimy tylko przygotować 1 kg truskawek, jednego, świeżego ananasa i jednego zielonego melona. Do tego składu potrzebne będą tylko świeżo zerwane listki zielonej mięty. Truskawki musimy dokładnie opłukać w zimnej wodzie i obrać z szypułek. Potem pokroić na połówki, krojąc je wzdłuż. Po umyciu i obraniu ananasa i melona, każdy z tych owoców kroimy w porównywalną do wielkości połówek truskawek, kostkę i razem mieszamy. Umyte listki mięty wrzucamy do owoców i lekko przemieszamy. Chłodzimy w lodówce i ze smakiem konsumujemy!

Smak, który „procentuje”
Sałatka ta jest idealna na letnie party w ogrodzie, gdy mamy ochotę zabłysnąć przed znajomymi. Dosłownie uwodzi swoim orzeźwiającym i pobudzającym smakiem. Do jej wykonania musimy przygotować: 3 dojrzałe, duże banany, 2 duże pomarańcze, 1 czerwony grejpfrut i kilka dojrzałych owoców kiwi. Jako wspomagania użyjemy owoców z puszki, ½ puszki ananasa i ½ puszki mandarynek, a idealne wręcz wykończenie nada 100 ml koniaku i świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Pomarańcze, banany, kiwi i grejpfruta dokładnie myjemy, obieramy ze skórek i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do dużej misy. Owoce z puszki, mandarynki i ananasy odsączamy z soku i także kroimy w kostkę. Wrzucamy do misy ze świeżymi owocami, zalewamy sokiem z cytryny i alkoholem. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Smak egzotyki w domowym zaciszu

Nie każdy z nas może sobie pozwolić na wakacyjny wyjazd do egzotycznego miejsca pełnego orientalnych smaków. Ale każdy z nas może wypróbować znakomity przepis na letnią sałatkę, która przybliży naszemu podniebieniu wakacyjne uroki miejsc pełnych niecodziennych smaków. Musimy tylko przygotować: z owoców żółtych potrzebne będą 2 świeże cytryny, 2 duże dojrzałe banany, 2 grejpfruty, 1 puszka ananasów, z owoców pomarańczowych koniecznie jedna puszka brzoskwiń, 5 świeżych mandarynek i 2 duże pomarańcze, z owoców zielonych wystarczy tylko 5 owoców kiwi, a z czerwonych, jeden średni i dojrzały arbuz.
Jak zabieramy się do przyrządzania tej wyśmienitej letniej delicji? Najpierw odsączamy owoce z puszki, czyli ananasy i brzoskwinie. Odsączony sok zostawiamy w szklance. Jedną cytrynę dokładnie wyciskamy. Sok pozostawiamy. Owoce z puszki kroimy w grubą kostkę. Świeże owoce najpierw dokładnie myjemy, obieramy ze skórek i także kroimy w grubą kostkę. Wszystkie pokrojone owoce zaleUwodzicielski smak letnich sałatekwamy sokiem z cytryny i pozostałym sokiem z owoców z puszki. Dokładnie mieszamy. Odlewamy ostrożnie nagromadzoną na dnie miski z owocami nadmierną ilość soku, a owoce wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie sałatka pełna rajskiego smaku jest gotowa do spożycia.

Czar wiśniowego ogrodu
Wiśnie to owoce sezonowe łatwo dostępne podczas letniej pory, jednak mimo to nie mamy do nich dostępu, możemy je zastąpić dojrzałymi czereśniami. Co będzie nam potrzebne do wykonania sałatki? Przygotowujemy 4 garście wiśni lub czereśni, 2 garście malin i kilka moreli. Aby sałatce nadać wykwintny smak, potrzebne będą 3 łyżki rumu, jeden cukier waniliowy i 3 łyżki cukru pudru.
Wszystkie owoce kolejno dokładnie myjemy, przy malinach zachowując ostrożność, gdyż są bardzo delikatne. Wiśnie lub czereśnie drylujemy z pestek, a morele kroimy w kostkę. Wszystkie owoce wrzucamy do szklanej miski i zalewamy rumem, posypujemy przy tym przez sitko cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, aby się lekko schłodziły. Potem pozostaje już tylko rozkoszowanie się oryginalnym smakiem.

Korzystajmy, póki możemy

Lato, choć jest jedną z naszych ulubionych pór roku, nie tylko z uwagi na prosty dostęp do smacznych i zdrowych owoców, ale też z powodu dobroczynnych promieni słonecznych, to bardzo szybko się kończy. Dlatego jeszcze teraz, gdy trwa, nie wahajmy się sięgać po owoce tak często, jak to tylko jest możliwe. Bo zima, choć owoce także znajdziemy na sklepowych półkach nie mają już one tego niepowtarzalnego i niemożliwego do ponowienia smaku, letniej świeżości.

mwmedia
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)