Sałatki i surówki niskokaloryczne

Oto kilka sprawdzonych przepisów na lekkie, wiosenne surówki i sałatki.
/ 12.03.2009 05:04

Oto kilka sprawdzonych przepisów na lekkie, wiosenne surówki i sałatki.

Surówka z cykorii

  • 20-30 dag cykorii
  • 5-6 łyżek rzeżuchy
  • kubek jogurtu
  • sok z cytryny
  • sól

Cykorię starannie umyć i podzielić na listki. Pokroić w tzw. makaronik i wymieszać z jogurtem oraz posiekaną rzeżuchą. Pokropić sokiem z cytryny i przyprawić do smaku solą. Surówka zawiera około 140 kalorii. Podawać do jajek, ryb lub mięsa.

Sałatki i surówki niskokaloryczne
   
Surówka z kapusty pekińskiej

  • 30-40 dag kapusty pekińskiej
  • jabłko
  • kubek jogurtu
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół żółtka (surowego)
  • 4-5 natki pietruszki ewentualnie szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny ewentualnie ocet winny

Kapustę pekińską oczyścić z zewnętrznych liści, pozostałe liście oddzielić nacinając u nasady i starannie umyć je pod bieżącą wodą, odsączyć. Żółtko rozetrzeć z musztardą, dodać jogurt, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Liście kapusty po odsączeniu pokroić w tzw. makaronik i w miarę krojenia łączyć z sosem jogurtowym. Dodać jabłko - obrane i starte na tarce z dużymi otworami. Delikatnie wymieszać. Posypać zieleniną. Surówka dostarczy nam tylko 220 kalorii.
   
Sałatka z kiszonej kapusty

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • mała cebulka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • cukier
  • pieprz

Cebulkę drobno posiekać. Kapustę odsączyć z nadmiaru kwasu i nieco drobniej pokroić. Wymieszać z pokrojoną cebulką i majonezem. Doprawić pieprzem i cukrem do smaku. Surówka ma 340 kalorii.

Sałatka z porów

  • pół kg porów
  •  łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Pory bardzo dokładnie oczyścić. Usunąć uszkodzone liście. Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i włożyć do osolonego wrzątku. Po ugotowaniu i ostudzeniu - odcedzić i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce, oprószyć pieprzem i skropić sokiem cytrynowym i oliwą lub olejem. Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać na zimno do potraw gorących - pieczonej ryby lub duszonego mięsa. Sałatka zawiera ok. 220 kalorii.

 Sałatka z cykorii

  • 15 dag cykorii
  • 20 dag pora
  • duże jabłko
  • 2 łyżki oleju sojowego lub oliwy
  • jogurt
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Jogurt przyprawić sokiem cytrynowym, solą, cukrem i pieprzem. Wlać dwie łyżki oleju sojowego lub oliwy i dokładnie wymieszać. Cykorię podzielić na listki, oddzielając uszkodzone. Po dokładnym umyciu i odsączeniu na sicie pociąć w poprzek na 1-2 centymetrowe kawałki. Pora oczyścić, dokładnie umyć i drobno pokroić. Jabłko po obraniu zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystkie składniki wymieszać z sosem jogurtowym i ewentualnie doprawić do smaku. Wartość kaloryczna sałatki nie przekracza 500 kalorii.

 

Źródło: MWmedia

Redakcja poleca

REKLAMA