Oto kilka sprawdzonych przepisów na lekkie, wiosenne surówki i sałatki.
Surówka z cykorii
- 20-30 dag cykorii
- 5-6 łyżek rzeżuchy
- kubek jogurtu
- sok z cytryny
- sól
Cykorię starannie umyć i podzielić na listki. Pokroić w tzw. makaronik i wymieszać z jogurtem oraz posiekaną rzeżuchą. Pokropić sokiem z cytryny i przyprawić do smaku solą. Surówka zawiera około 140 kalorii. Podawać do jajek, ryb lub mięsa.
Surówka z kapusty pekińskiej
- 30-40 dag kapusty pekińskiej
- jabłko
- kubek jogurtu
- pół łyżeczki musztardy
- pół żółtka (surowego)
- 4-5 natki pietruszki ewentualnie szczypiorku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny ewentualnie ocet winny
Kapustę pekińską oczyścić z zewnętrznych liści, pozostałe liście oddzielić nacinając u nasady i starannie umyć je pod bieżącą wodą, odsączyć. Żółtko rozetrzeć z musztardą, dodać jogurt, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Liście kapusty po odsączeniu pokroić w tzw. makaronik i w miarę krojenia łączyć z sosem jogurtowym. Dodać jabłko - obrane i starte na tarce z dużymi otworami. Delikatnie wymieszać. Posypać zieleniną. Surówka dostarczy nam tylko 220 kalorii.
Sałatka z kiszonej kapusty
- 30 dag kiszonej kapusty
- mała cebulka
- 2-3 łyżki majonezu
- cukier
- pieprz
Cebulkę drobno posiekać. Kapustę odsączyć z nadmiaru kwasu i nieco drobniej pokroić. Wymieszać z pokrojoną cebulką i majonezem. Doprawić pieprzem i cukrem do smaku. Surówka ma 340 kalorii.
Sałatka z porów
- pół kg porów
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Pory bardzo dokładnie oczyścić. Usunąć uszkodzone liście. Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i włożyć do osolonego wrzątku. Po ugotowaniu i ostudzeniu - odcedzić i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce, oprószyć pieprzem i skropić sokiem cytrynowym i oliwą lub olejem. Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać na zimno do potraw gorących - pieczonej ryby lub duszonego mięsa. Sałatka zawiera ok. 220 kalorii.
Sałatka z cykorii
- 15 dag cykorii
- 20 dag pora
- duże jabłko
- 2 łyżki oleju sojowego lub oliwy
- jogurt
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
Jogurt przyprawić sokiem cytrynowym, solą, cukrem i pieprzem. Wlać dwie łyżki oleju sojowego lub oliwy i dokładnie wymieszać. Cykorię podzielić na listki, oddzielając uszkodzone. Po dokładnym umyciu i odsączeniu na sicie pociąć w poprzek na 1-2 centymetrowe kawałki. Pora oczyścić, dokładnie umyć i drobno pokroić. Jabłko po obraniu zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystkie składniki wymieszać z sosem jogurtowym i ewentualnie doprawić do smaku. Wartość kaloryczna sałatki nie przekracza 500 kalorii.