Sałatka bankietowa - Lekka kuchnia We-Dwoje.pl

Do sałatek nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Każdy bowiem wie, że są zdrowe i nietuczące - pod warunkiem, że nie dodamy do nich ogromnej ilości majonezu.
/ 04.10.2010 07:58

Do sałatek nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Każdy bowiem wie, że są zdrowe i nietuczące - pod warunkiem, że nie dodamy do nich ogromnej ilości majonezu.

Polecam wam zatem pyszną sałatkę bankietową. Przypomina trochę sałatkę jarzynową, z tym że w tradycyjnej sałatce jarzynowej dodajemy ziemniaki, które w tym przepisie zastąpiłam zdrowszym ryżem.

Ryz jest lekkostrawny i zawiera wiele witamin i minerałów. Wysoka zawartość błonnika i łatwostrawnego białka sprawia, że doskonale reguluje pracę układu pokarmowego. Jest zatem idealny w zaburzeniach żołądka i jelit.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • 2 woreczki ryżu,
  • 2 ugotowane marchewki,
  • 100 g selera naciowego,
  • 2 białe części pora,
  • 150 g groszku konserwowego,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy z ziarnem gorczycy,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzenia:

Warzywa i ogórki kroimy w kostkę, dodajemy groszek i posiekany szczypiorek. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem. Majonez, musztardę, jogurt, sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Sosem zalewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.

Życzymy smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA