Pierzga pszczela fot. Adobe Stock

Pierzga pszczela - co to jest, właściwości, cena, zastosowanie

Pierzga pszczela jest złożona ze śliny pszczół, resztek miodu oraz pyłku pszczelego. To produkt wzmacniający odporność, który można nazywać naturalną multiwitaminą.
Sylwia Kazimierczuk / 18.11.2019 20:40
Pierzga pszczela fot. Adobe Stock

Spis treści:

Co to jest pierzga pszczela?

To podstawowy pokarm pszczół składający się ze zbitego miodu, śliny pszczelej oraz pyłku kwiatowego. Mieszanka ta w ulu pod wpływem bakterii mlekowych fermentuje. Powstały w procesie fermentacji kwas mlekowy chroni pierzgę przed zepsuciem. To sposób, w jaki pszczoły wydłużają trwałość swojego pokarmu.

Pierzga pszczela ma kształt drobnych, żółtych kulek, które są gromadzone na plastrach ula. Pszczelarz pozyskuje pierzgę bezpośrednio z ula. Nie można jej jednak zbierać do końca, bo wtedy pszczoły nie będą miały co jeść. Chcąc uzyskać kilogram pierzgi należy zebrać produkt nawet z 20 prostokątnych ramek, na których rozpościerają się plastry pszczele. 

Jak smakuje pierzcha pszczela i jaka jest jej cena?

Ze względu na obecność kwasu mlekowego pierzcha pszczela ma lekko kwaśny, żywiczny smak. Kulki pierzgi rozpuszczają się na języku uwalniając słodycz i nuty zapachowe kwiatów.

Ze względu na niską wydajność pozyskiwania pierzgi jej cena jest wysoka i waha się w granicach 150-350 zł za kilogram produktu. Im mniejsze opakowanie, tym wyższa cena.

Właściwości lecznicze pierzgi pszczelej

Właściwości pierzgi są zbliżone do właściwości pyłku kwiatowego, jednak składniki z pierzgi są szybciej i skuteczniej wchłaniane. To bardzo dobry produkt wzmacniający organizm w okresie jesienno-zimowym.

Sprawdza się także jako środek pobudzający apetyt i trawienie, dlatego często stosuje się go w okresie rekonwalescencji po ciężkiej chorobie lub operacji. Przyczynia się do uszczelnienia naczyń krwionośnych i zmniejszenia ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego.

Pierzga pszczela to naturalny środek multiwitaminowy. Jest bogata w:

  • witaminy z grupy B, C, A, PP, E, kwasu foliowego;
  • zawiera dodatkowo cynk, miedź, mangan, chrom, selen.

To dobre źródło aminokwasów siarkowych, które wzmacniają włosy i paznokcie (są ich budulcem). Pierzga ma także właściwości przeciwbakteryjne i wspomagające zdrowie jelit. Jest zalecana osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego – w dolegliwościach jelitowych, w tym w zespole jelita drażliwego. Pomaga w walce z anemią, stanami zmęczenia oraz wyczerpania, zarówno psychicznego jak i fizycznego.

Pierzga pszczela cena
fot. Adobe Stock

Zastosowanie pierzgi pszczelej

Jak stosować pierzgę pszczelą? Produkt ten można nie tylko jeść, ale także stosować na skórę. Zazwyczaj spożywa się nie więcej niż 1 łyżkę dziennie. Najlepiej jest zacząć od mniejszych ilości np. 1 łyżeczki. Pierzgę można dodawać do:

  • owsianki/jaglanki,
  • koktajlu,
  • jogurtu,
  • sałatki owocowej

Pierzga pszczela jest dość twarda, dlatego zaleca się, by ją wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Łyżeczkę pierzgi zalej 1/3 szklanki zimnej wody i odstaw na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc. Dzięki temu produkt zmięknie.

Pierzga wmasowywana w skórę, ujędrnia ją i doskonale nawilża. Pobudza procesy przeciwstarzeniowe i produkcję kolagenu. Zawarty w niej kwas mlekowy pozwala na usunięcie zrogowaciałego naskórka i jego odnowę. Jest składnikiem olejków oraz maseczek do twarzy.

Przeciwwskazania do stosowania

Wszystkie produkty pszczele mają silne właściwości alergizujące. Jeśli jesteś alergikiem zachowaj szczególną ostrożność wprowadzając ją do diety. Zrezygnuj z jej stosowania, jeśli wiesz, że masz alergię na którykolwiek inny produkt pszczeli. Ze względu na niedojrzałość układu odpornościowego nie podawaj pierzgi małym dzieciom do 3 roku życia.

Dowiedz się więcej o produktach pszczelich:
Wosk pszczeli - właściwości i zastosowanie
Propolis – co można z niego przygotować?
Pyłek kwiatowy - właściwości i zastosowanie