Przepis na dietetyczny deser lodowy

Deser lodowy z kawą i naturalnym słodzikiem to alternatywa dla słodkich i często wysokokalorycznych lodów. Przedstawiamy przepis na dietetyczny i pobudzający deser lodowy.
/ 16.05.2013 12:44

Lody

Dietetyczny i pobudzający deser lodowy

Mocniejsze słońce i wyższe temperatury za oknem to czas, kiedy zaczynamy przyglądać się bliżej temu, co jemy. Liczymy kalorie i unikamy podjadania, gdyż wkrótce trzeba będzie założyć strój kąpielowy i pokazać się na plaży. Czy wszyscy jednak potrafimy oprzeć się słodkościom? Proponujemy zdrowy, niskokaloryczny, a jednocześnie pobudzający deser lodowy. Zastąpienie kalorycznych produktów, takich jak śmietana czy cukier, ich zdrowymi odpowiednikami sprawi, że będziemy mogli cieszyć się słodką przekąską bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo, przygotowanie całości na bazie bogatej w magnez, wapń i błonnik kawy Chi-Cafe, spowoduje łagodne pobudzenie i lepszą koncentrację.

Składniki:

  • 3 łyżki Chi Cafe
  • 100 ml mleka migdałowego
  • 300 ml śmietany sojowej min. 30 %
  • 3 łyżki SteviaBase (naturalny słodzik)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu. Miksować przez pierwszą minutę na najniższym poziomie. Następnie przez ok. 2 minuty - na najwyższym poziomie. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Nakładać gorącą łyżką do lodów do pucharków lub wafli.  Można udekorować listkiem mięty, orzechami i ewentualnie gorzką czekoladą.

Źródło: Materiały prasowe Agencja Praktycy.com/(bj)

Zobacz także: Jak zrobić oryginalne lody?