Potrawy wigilijne - wartości indeksu glikemicznego

rodzina przy świątecznym stole fot. Fotolia
Tradycja nakazuje spróbować każdej z 12 wigilijnych potraw. Czy zastanawiałaś się jednak, które z nich mają niższy indeks glikemiczny? Podpowiadamy!
/ 20.06.2013 13:55
rodzina przy świątecznym stole fot. Fotolia
Indeks glikemiczny jest często przedstawiany w formie tabeli zawierającej informacje o wzroście stężenia glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu żywnościowego. Po niektórych produktach stężenie glukozy we krwi wzrasta powoli, po innych - znacznie szybciej.

Wartości indeksu glikemicznego potraw świątecznych

Karp smażony - IG 0
Ryba po grecku - IG 56
Pierogi z kapustą i grzybami - IG 57
Piernik - IG 62
Barszcz z uszkami - IG 62
Zupa grzybowa - IG 68
Sałatka jarzynowa - IG 71
Sernik - IG 73

Co wpływa na wartość IG?

  • Zawartość i wzajemne proporcje cukrów (tj. glukozy, fruktozy, laktozy i skrobi) w produkcie
  • Ilość zawartego w nim tłuszczu czy białka
  • Sposób przyrządzenia posiłku
Jeśli pokarm jest szybciej trawiony, indeks glikemiczny jest wyższy. Podobnie jest ze smażeniem czy gotowaniem. Im dłużej trwa proces obróbki produktu, tym jego indeks glikemiczny jest wyższy.

Dlaczego warto utrzymywać poziom cukru na stałym poziomie?

Brak gwałtownych spadków cukru we krwi sprzyja utrzymaniu koncentracji, lepszemu samopoczuciu i zmniejszeniu wahań nastroju. Zbyt wysoki poziom cukru powoduje uszkodzenia w systemie nerwowym i naczyniach krwionośnych. Stały poziom glikemii zapobiega też napadom głodu.

Redakcja poleca

REKLAMA