Poprzez wieki papaja używana była do leczenia różnych dolegliwości jednak najczęstszą przyczyną jej spożywania były kłopoty trawienne. Papaja oprócz słynnego enzymu papiny posiada także wiele innych korzystnych składników.
Mnisi z klasztoru na Hawajach stworzyli papkę z papai, która posiada korzystne efekty takie jak pomoc podczas wiatrów, zatwardzenia, a także poprawę stanu zdrowia jelit.
Oprócz swoich wspaniałych korzyści jeśli chodzi o układ trawienny papaja jest cudem natury bogatym w witaminę C, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B oraz potas. Papaja ma o 33% więcej witaminy C i aż o 50% więcej potasu niż pomarańcze, a mimo tego zawiera mniej kalorii. Posiada ona także o 13 razy więcej witaminy C i 2 razy więcej potasu niż jabłka. I cztery razy więcej witaminy E niż jabłka i pomarańcze razem wzięte. Papaja jest także świetnym źródłem błonnika, witaminy A i E, luteiny oraz likopenu. 100 gram papai zawiera około 2000 ug likopenu.
DIGESTIVE ENZYMES także zawierają papain. MEAL TIME zawiera jedynie skoncetrowane enzymy papai dzięki czemu ułatwia trawienie w naturalny i bezpieczny sposób.
Dowiedz się więcej o właściwościach papai z naszego forum medycznego.
źródło: artykuly.com.pl