Koniecznie zrób w tym roku na tłusty czwartek pączki na wodzie. Zapomnij o długim lepieniu i czekaniu na wyrośnięcie ciasta. W tym przepisie tego nie ma. Samo przygotowanie ciasta trwa dosłownie kilka minut. Lepienie idzie sprawnie, nawet wtedy, gdy postanowisz pączki nadziewać dżemem lub marmoladą.
To zasługa idealnego ciasta, które jest bardzo plastyczne, przy odrobinie dokładności doskonale się zlepia, a w garnku przepięknie wyrasta. Tym razem bez wysiłku przygotujesz pączki o niebo lepsze od tych z dyskontu. W dodatku to pączki dietetyczne, bo mają mniej kalorii niż te szykowane na mleku i jajach.
Co potrzeba do przygotowania szybkich pączków na wodzie?
Oto składniki potrzebne do przygotowania 8-9 pączków. Jeśli spodziewasz się więcej gości, po prostu podwój porcje składników, aby mieć pewność, że każdy będzie mógł się nimi delektować. A możesz być pewna, że dokładki będą mile widziane, bo takie pączki to niebo w gębie. Nikt się nie domyśli, że zrobiłaś je tak błyskawicznie.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- szklanka wody,
- 15 g drożdży,
- 50 ml oleju,
- 2 czubate łyżki cukru,
- 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- ulubiony dżem do nadziewania,
- olej do smażenia (najlepiej ok. 1,5-2 l).
Prosta instrukcja przygotowania pączków
Poniżej instrukcja krok po kroku, jak przygotować idealne ciasto i jak ulepić pączki. Zwróć uwagę na dokładne wyrobienie ciasta, a potem na dokładne zlepianie krawędzi, aby nadzienie nie uciekło podczas smażenia. Ważne jest też to, aby miejsce, gdzie pączek został zalepiony, jako pierwsze trafiło do gorącego oleju.
Jeśli chcesz, aby pączki nie zawierały nadmiaru tłuszczu, bardzo dokładnie odsącz je po wyjęciu z garnka na papierowych ręcznikach. I tak nie będą się lepić od tłuszczu, bo ciasto nie wchłania gorącego oleju. Ale odsączenie ich sprawia, że warstwa tłuszczu na spodzie pączków będzie minimalna. Przed podaniem możesz pączki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Tak przygotowane będą wyglądać jak z renomowanej cukierni.
Tak zrobisz i usmażysz idealne pączki na wodzie:
- Wlej wodę (najlepiej ciepłą – ok. 30 stopni) do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy. Mieszaj trzepaczką, aż cukier się rozpuści.
- Dodaj do wody pokruszone drożdże. Mieszaj trzepaczką do ich rozpuszczenia.
- Do wody przesiej przez sito mąkę, ale rób to porcjami, w międzyczasie mieszając.
- Z ostatnią porcją mąki dodaj skórkę otartą z cytryny. Pamiętaj najpierw wyszorować cytrynę i ją dobrze osuszyć. Potem możesz ją zetrzeć wprost do miski.
- Wlej do miski olej i ręcznie zagnieć ciasto. Powinno powstać zwarte, ale puszyste ciasto, które z łatwością odchodzi od dłoni.
- Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm.
- Kubkiem wycinaj z ciasta kółka. Do każdego nałóż płaską łyżeczkę dżemu i ukształtuj kulkę, zamykając dżem w środku ciasta. Ciasto trzeba dobrze skleić, aby nadzienie nie wypadło podczas smażenia. Tak więc najpierw sklejaj, a potem formuj kulkę. Ulepione pączki układaj na blacie posypanym mąką.
- Rozgrzej w garnku olej, najlepiej do temperatury 170 stopni. Powinno go być w garnku tyle, aby pączki nie dotykały dna.
- Wkładaj pączki do rozgrzanego oleju stroną sklejaną, aby jak najszybciej sklejenie się trwale zespoliło. Nie wkładaj zbyt dużo pączków na raz – każdy musi mieć swobodę, a pączki jeszcze wyraźnie urosną.
- Smaż z obu stron na złoty kolor. To zajmuje ok. 2 minut z każdej strony. Gotowe!
fot. Domowe pączki na wodzie z nadzieniem/ Adobe Stock, czarny_bez